Acteur Gene Bervoets wordt Master van Filmfestival Oostende 2024 en kiest 10 films rond centraal thema "rebellie"

Acteur Gene Bervoets (67) wordt de Master van de volgende editie van Filmfestival Oostende, begin 2024.  Als centraal thema voor de 16e editie kiest hij voor "Rebel, sans Gene: Come as you are". De openingsfilm in Oostende is zoals altijd de première van een Vlaamse film: "Holy Rosita", de eerste langspeelfilm van regisseur Wannes Destoop.

Gene Bervoets is al meer dan 40 jaar lang een gevestigde waarde in de Vlaamse film- en televisiewereld. Hij studeert in 1980 af aan de Studio Herman Teirlinck en heeft in de loop van zijn carrière al meegespeeld  in meer dan 130 films en series, zoals recent "Arcadia", "Knokke Off" en de film "WIL".

De master van Filmfestival Oostende kiest het overkoepelende thema én programmeert enkele films rond dat specifieke thema. Bervoets heeft voor "Rebel, sans Gene: Come as you are" gekozen. Een keuze die hij kracht bijzet met opvallende persfoto's, met make-up en een zeemeerminnenstaart. Veranderingen omarmen, durven buiten de lijntjes te kleuren en sterk staan in je eigenheid zonder dat het ten koste gaat van iemand anders: dat is de boodschap van Bervoets. Een rebelse ode aan diversiteit. 

“Als vader van vier en als acteur kom ik vaak in contact met jonge mensen met een andere blik op de wereld. Ik wil me verdiepen in het snel veranderende wereldbeeld van de nieuwe generaties. Ik ben een oude, witte, heteroseksuele man en ik voel me uitstekend tussen al dat jonge geweld, maar met mijn thema wil ik ook hen de ruimte en de nodige erkenning bieden, zodat ook zij zich uitstekend kunnen voelen in onze maatschappij. Rebelleren is van alle tijden en zorgt voor vernieuwing en verrijking”, zo licht Bervoets zijn keuze toe.

Rebelleren is van alle tijden, en zorgt voor vernieuwing en verrijking

Acteur Gene Bervoets, Master Filmfestival Oostende 2024

De Masterselectie van Bervoets bestaat uit tien films, die allemaal de traditionele grenzen van cinema aftasten door hun taboedoorbrekend verhaal, de atypische vertelstructuur of een rauwe visuele stijl. Vier van die tien films maakt Bervoets al bekend: klassieker "Death in Venice" van Luchino Visconti (1971), thriller "Lost Highway" van David Lynch (1997), debuut "Amores perros" van Alejandro González Iñárritu (2000) en psychologisch drama "The Master" van Paul Thomas Anderson (2012). 

Debuut als openingsfilm

Een traditie die Filmfestival Oostende in ere houdt: de openingsfilm is een Vlaamse film die in wereldpremière gaat. Op vrijdag 26 januari 2024 is dat "Holy Rosita", de eerste langspeelfilm van regisseur Wannes Destoop die in Oostende werd opgenomen.

"Holy Rosita" gaat over een goedlachse vrouw met een vurige kinderwens. Haar omgeving vindt dit onverantwoord, omdat ze amper voor zichzelf kan zorgen. Wanneer Rosita toch zwanger wordt, besluit ze het geheim te houden.

“Wannes Destoop vertelt verhalen met mensen in een hoofdrol die vaak een bijrol spelen in onze maatschappij. Hij geeft hen een stem, toont ons hun diepste gevoelens en opent onze soms vastgeroeste blik op de wereld. Zonder zich op te dringen, brengt hij met "Holy Rosita" een verhaal waarvoor we ons hoofd niet kunnen wegdraaien", verklaart Peter Craeymeersch, artistiek directeur van het filmfestival de keuze voor deze openingsfilm. 

Een beeld uit de film "Holy Rosita"
© Kris Dewitte / De Wereldvrede

“Ik wil met "Holy Rosita" een hoopvol en hartverwarmend verhaal brengen, over moeders en kinderen, over kwetsbare zielen, die door de maatschappij als buitenbeentje worden bestempeld, maar die ook recht hebben op geluk. De film is een oproep om zorg te dragen voor elkaar, in een maatschappij waar individualisme primeert", zegt regisseur Wannes Destoop zelf over zijn eerste langspeelfilm. 

Destoop heeft tot nu drie kortfilms gemaakt en de televisiereeks "Albatros", die te zien was op VRT Canvas. Met zijn allereerste kortfilm "Badpakje 46" won hij in 2011 de juryprijs op het filmfestival van Cannes. De film werd destijds ook vertoond op de openingsavond van Filmfestival Oostende. Voor "Albatros" won hij de Prix Europa voor Beste Europese televisiefictie.

Twee prijsuitreikingen

Tijdens Filmfestival Oostende worden er ook prijzen uitgereikt, zowel voor films en televisieseries als voor onlinevideo's. Op zaterdag 3 februari worden in het Kursaal voor de 14e keer de Ensors uitgereikt, voor films en televisieproducties.

 

Op vrijdag 2 februari worden de beste videomakers voor online platformen als YouTube, TikTok, Instagram en Twitch voor de vierde keer bekroond met de Jamies. Filmfestival Oostende (FFO) is er van 26 januari tot 3 februari 2024.

Meest gelezen