2023 Getty Images

Charles III geeft eerste "King's Speech" in Britse parlement: focus op economische groei en veiligheid

De Britse koning Charles III heeft zijn allereerste "King's Speech" of troonrede gegeven in het Britse parlement. In die troonrede leest de koning de plannen van de regering voor het komende parlementaire jaar voor. Economische groei, het beteugelen van de inflatie en veiligheid staan voorop.  

De Britten hebben vanmiddag voor het eerst sinds 1950 een "King's Speech" gehoord. Meer dan 70 jaar lang was dat telkens een Queen's Speech, al moest Charles in mei vorig jaar al wel invallen voor zijn moeder, die slecht ter been was en enkele maanden later zou overlijden.

BEKIJK - Charles en Camilla vertrekken per koets naar Westminster:

Videospeler inladen...

In de "King's speech" of troonrede leest de koning de beleidsplannen van de Britse regering voor. Traditioneel is dat de opening van het parlementaire jaar. Zoals we dat van de Britten gewend zijn, gaat het gebeuren gepaard met tradities, rituelen en decorum.

Die beginnen op het moment dat de koning en zijn echtgenote per koets van  Buckingham Palace naar Westminster Palace trekken, waar het parlement huist. Een reeks eeuwenoude rituelen later kan de koning - met de kroon op het hoofd - eindelijk de plannen van de regering voorlezen.

Al begon Charles zijn troonrede met een kort eerbetoon aan zijn moeder, toch heeft hij verder geen enkele inbreng in wat hij voorleest. Hij doet dat in naam van zijn regering.

Ongemakkelijke passage

Het was de eerste keer dat Rishi Sunak als premier zijn plannen ontvouwde in de troonrede, en vermoedelijk ook de laatste troonrede vóór de komende Britse verkiezingen, die volgend jaar worden verwacht. 

De Conservatieve regering zal tijdens het komende parlementaire jaar focussen op economische groei en het beteugelen van de inflatie. Ook veiligheid krijgt een sterke klemtoon. Zo zullen er strengere straffen komen voor wie ernstige misdrijven pleegt. De regering stelt ook strengere anti-tabakswetten voor.

AFP or licensors

De regering stelt voorts ook voor dat er elk jaar nieuwe vergunningen voor gas- en olieboringen in de Noordzee worden toegekend. Daarmee gaat ze verder op de ingeslagen weg: afgelopen zomer hief ze al een moratorium op olie- en gaswinning in de Noordzee op.

Voor Charles was dit wellicht een ongemakkelijke passage in de troonrede, want hij staat al decennialang bekend als een voorstander van natuurbeheer en een groener beleid.

Meest gelezen