Cedric Van den Langenbergh

Moeder van overleden jongen schenkt TOBII-machine aan Hasselts Jessa Ziekenhuis: "Patiënten zoals mijn zoon kunnen dan toch nog communiceren"

Het Hasseltse Jessa Ziekenhuis heeft in primeur een machine gekregen die patiënten in staat stelt om te communiceren wanneer dat niet langer fysiek mogelijk is door beademing, verlamming, enzovoort. De schenking komt van de stichting van Nadine Brialmont. Die verloor haar zoon Nicolas na hyperthermie. Hij kon op het einde van zijn leven enkel nog met zijn ogen knipperen, terwijl hij duidelijk nog bewust wilde communiceren. Om die hulpeloosheid aan te pakken, schenkt Nadine TOBII-machines aan ziekenhuizen, zodat patiënten als haar zoon toch kunnen communiceren. 

De dienst Intensieve Zorgen van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis neemt binnenkort als eerste een nieuwe machine in gebruik die patiënten toelaat te communiceren met hun omgeving, ook al is dat niet langer fysiek mogelijk. Het TOBII-toestel registreert oogbewegingen bij de patiënt en geeft hem of haar keuzes. Zo kan een patiënt volzinnen vormen of zijn noden en pijn uitdrukken, zelfs wanneer hij of zij zelf niet langer kan praten door beademing, verlamming, enzovoort. Als de patiënt motorisch nog kan bewegen, kan hij zelf de tablet bedienen. De robotstem van de machine geeft de boodschap dan door aan familie, artsen en verpleegkundigen.

De machine kwam spijtig genoeg te laat voor Nicolas, de zoon van Nadine Brialmont. Hij overleed in 2020 aan de gevolgen van maligne exertionele hyperthermie. Daarbij verhit het lichaam zichzelf tot boven de 41 graden Celsius. Om de hersenen en het hart te beschermen, offert het lichaam andere organen op. Nicolas kon op het einde van zijn leven alleen nog met zijn ogen knipperen, hoewel hij nog bewust wilde communiceren. Dat leidde tot grote frustratie bij Nicolas én bij zijn familie. 

Hulpeloosheid uit de wereld helpen

"De mama van Nicolas en ook wij willen vooral iets aan die hulpeloosheid doen", vertelt Christa Poosen van de stichting Nicolas Gigot die het toestel schenkt. "Stel u eens voor dat je jeuk hebt aan je neus, maar je niet kan krabben of erover kan klagen. Hetzelfde met mensen die pijn lijden. Of patiënten die het koud hebben, maar niets kunnen zeggen over een raam dat open staat. TOBII kan hen helpen."  

Bij het Jessa Ziekenhuis zijn ze overtuigd van het nut van de machine. "Tot nu toe moesten we met papiertjes of pictogrammen erachter proberen te komen wat een beademde patiënt ons probeerde duidelijk te maken", vertelt Sigrid Nijssen, coördinator van de dienst Intensieve Zorgen. Dit toestel is zeker een meerwaarde voor patiënt, verpleegkundige en familie." 

Meest gelezen