Gwendolyn Rutten op persconferentie: "Het kan verkeren in het leven, enkele dagen geleden had ik niet geloofd dat ik hier nu zou zitten" 

"Het leven is onvoorspelbaar, politiek ook." Dat zegt Gwendolyn Rutten (Open VLD), die vanaf vandaag aan de slag gaat als Vlaams minister, terwijl ze drie weken geleden nog afscheid nam van de nationale politiek. Ze erkent dat niet iedereen haar beslissing zal begrijpen, maar zegt dat ze zich over de frustraties heen heeft gezet omdat ze nu impact kan hebben. "Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen, zodat ik een verschil kan maken."

De afgelopen weken rommelde het binnen Open VLD. Deels door de benoeming van Paul Van Tigchelt als de nieuwe minister van Justitie, maar ook omdat kopstuk Gwendolyn Rutten haar afscheid van de nationale politiek aankondigde. Ze sprak duidelijke taal in een post op sociale media, maar die frustraties wil ze nu aan de kant schuiven om zelf Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en viceminister-president te worden.  

"Het kan verkeren", zei Rutten gisteren zichtbaar geëmotioneerd tijdens een persconferentie. "Als je me een paar dagen geleden zou gezegd hebben dat ik hier gezeten zou hebben, had ik het niet geloofd. Het leven is onvoorspelbaar, politiek ook."

BEKIJK - Rutten kondigt aan wat ze de komende 200 dagen nog wil verwezenlijken:

Videospeler inladen...

Zijn alle plooien dan plots gladgestreken? "Ik was echt ontgoocheld en ik heb gereageerd zoals ik me voelde", zegt Rutten. "Maar politiek is samenwerken en dat wil zeggen dat je je over je problemen moet zetten als je impact wilt hebben. Ik kies nu voor verantwoordelijkheid zodat ik met mijn expertise en dossierkennis een verschil kan maken."

Toch begrijpt ze ook dat niet iedereen haar beslissing zal volgen. "Ik heb duidelijk een lijn getrokken, ik snap dat mensen vinden dat ik achter die beslissing had moeten blijven staan." Maar ze vindt dat politici zich over hun eigen emotie en groot gelijk moeten kunnen zetten. 

"Politici zijn ook maar mensen, wij zijn ook wel eens boos"

"Twee weken geleden was ik inderdaad teleurgesteld in de gang van zaken", vertelt Rutten vandaag in "De ochtend" op Radio 1. "Ik had dat misschien niet zo publiekelijk - via een Facebookbericht - moeten tonen, maar we kunnen de klok niet terugdraaien. Politici zijn ook maar mensen: wij zijn ook wel eens boos en wij maken ook wel eens ruzie."

Ze benadrukt wel dat ze na die uitval is "blijven praten". Zo ook maandagavond, nadat minister Somers zijn ontslag had aangekondigd. "Het vertrek van Bart Somers kwam ook voor mij als een donderslag bij heldere hemel. Diezelfde avond kwam ik thuis en had ik enkele gemiste oproepen. Ik had diezelfde avond nog enkele gesprekken met (voorzitter, red.) Tom Ongena en (premier, red.) Alexander De Croo en plots stond m'n hele leven op zijn kop."

Wat met vernieuwing?

"De Vlaamse regering ligt me nauw aan het hart", zegt Rutten nog op de persconferentie. "Ik sta nog steeds dicht bij de mensen en wil voor hen het verschil maken." Daar krijgt ze nu nog 200 dagen voor. "In de politiek kan je op één dag al heel wat verwezenlijken, stel je dan maar eens voor wat je op 200 dagen kan doen", zegt ze zelfzeker.

"Vooral voor de bedrijven en voor de landbouwers wil ik in het stikstofdossier echt een verschil maken. Ik heb in het parlement altijd meegezocht naar een oplossing, ik zal dat nu opnieuw doen, maar vanaf een andere stoel."

Een keuze van de Open VLD voor expertise, maar niet voor vernieuwing. Dat beseft Rutten zelf ook. "Als Jong VLD kritiek heeft omdat ik niet de beloofde vernieuwing ben, kan ik ze alleen maar gelijk geven. De partij werkt zeker aan vernieuwing, maar aan mij is niet gevraagd om "nieuw" te zijn, wel om mijn competenties in te zetten en dat ga ik dan ook vol overtuiging doen." 

"Evident is Gwendolyn niet de vernieuwing", zegt ook partijvoorzitter Tom Ongena. "Maar intussen zijn er negen lijsttrekkers aangeduid en zes daarvan zijn nieuwe mensen tegenover vorige keer. Door een stap achteruit te zetten, heeft Bart Somers ook ruimte gemaakte voor nieuwe gezichten om naar de kiezer te gaan. De afweging die we hier nu hebben gemaakt, is de keuze voor iemand die deskundigheid heeft in het stikstofdossier."

BEKIJK - "Soms gebeuren er onverwachte dingen in het leven die je niet kan voorzien", zegt Rutten:

Videospeler inladen...

Lesgeven voor onbepaalde duur in de koelkast

Vanaf vandaag Vlaams minister, maar oorspronkelijk wilde ze naast burgemeester van Aarschot ook nog een nieuwe weg inslaan. Ze vertelt nu ook wat die andere weg is, net omdat ze die ooit nog wil nemen. "Ik wilde het onderwijs ingaan en lesgeven. De plannen waren gemaakt, maar toen kreeg in maandagavond telefoon en stond mijn wereld even op zijn kop." Die carrièrewending staat dus nog even on hold.  

Meest gelezen