Jasper Philipsen verslaat Remco Evenepoel en is voor het eerst Flandrien van het Jaar

Jasper Philipsen is de nieuwe Flandrien. De ‘Vlam van Ham’ volgt Remco Evenepoel op de erelijst op. Philipsen blonk vooral uit in de Tour door vier ritten te winnen en de groene trui te veroveren.

Hugo Coorevits

De Limburger van Alpecin-Deceuninck haalde het met 584 punten van Remco Evenepoel (538) die tweede werd. Arnaud De Lie (441 punten), Wout van Aert (408) en Cian Uijtdebroeks (204) volgden op grotere afstand.

Philipsen is een nieuwe naam op de erelijst van het Gala van de Flandrien. Het is ook de eerste pure spurter die de trofee van Fernand Vanderplancke kreeg uit handen van de kopman en wereldkampioen Mathieu van der Poel. Philipsen kroonde zich afgelopen seizoen met negentien zeges ook tot internationale zegekoning. Alleen al in de Tour won hij vier etappes, waarmee hij vlotjes het groen pakte. Als puntenwinnaar volgde hij in Parijs Wout van Aert op. Philipsen maakte ook indruk in Parijs-Roubaix, door tweede te worden na zijn ploegmaat Mathieu van der Poel.

Evenepoel kende ook een bijzonder sterk jaar, met onder andere winst in Luik-Bastenaken-Luik en het wereldkampioenschap tijdrijden. Ook in de Giro en Vuelta won hij meerdere ritten.

Jasper Philipsen: “Ik ben tocht wat verrast”

“Ik ben toch wel een beetje verrast”, zo zei Philipsen over de trofee waarbij de winnaar gekozen werd door de renners zelf. “Dat is de leukste appreciatie die je kan krijgen. Iedereen in het peloton weet wat het wielrennen inhoudt en hoe hard werken het is. Die appreciatie krijgen vanuit het peloton is heel leuk.”

Tom Boonen, het vroegere idool van Philipsen, vervoegde ‘de Vlam van Ham’ op het podium. “Ik denk dat er heel veel verwachtingen waren toen Jasper de overstap naar de profs maakte. Ik had verwacht dat hij sneller ging presteren in Parijs-Roubaix zoals hij dat dit jaar heeft gedaan. Hij heeft daar getoond dat hij Parijs-Roubaix absoluut aankan. En er zijn nog klassiekers waar hij zo kan rijden. Hij is daarnaast dominant geworden als sprinter: hij heeft de snelheid, zit waar hij moet zitten en laat zich niet doen. Het is mooi om te zien hoe hij iedereen degradeerde in de Tour.”

Jasper Philipsen won in de Tour vier ritten en de groene trui.© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer