James Arthur Photography

Verzelfstandigingsoperatie bij Delhaize weegt op winst van moederbedrijf

Het Nederlandse supermarktconcern Ahold Delhaize heeft in het derde kwartaal beduidend minder winst geboekt dan een jaar eerder. Daar zit de verzelfstandigingsoperatie van de Delhaize-winkels in België ook voor iets tussen. De nettowinst daalde tot 394 miljoen euro, zo'n 30 procent minder dan een jaar eerder. 

Ahold Delhaize, de uitbater van onder meer de supermarktketens Delhaize, Albert Heijn en de onlinewinkel Bol, heeft minder winst gemaakt in het derde kwartaal dit jaar. De nettowinst van het concern daalde tot 394 miljoen euro, wat bij gelijke wisselkoersen bijna 30 procent minder is dan een jaar eerder.

Een reden daarvoor is dat het bedrijf de Amerikaanse onlinesupermarkt FreshDirect  verkoopt. Die verkoop aan Getir - een flitsbezorger van boodschappen - kost het bedrijf zo'n 153 miljoen euro. 

Maar ook de ingreep bij Delhaize in België, waar alle geïntegreerde winkels verzelfstandigd zullen worden, woog op de resultaten. Ahold Delhaize spreekt van "61 miljoen euro aan herstructureringskosten en daaraan gelinkte kosten door de transformatie in België en andere initiatieven".

Die transformatie had ook "een negatieve netto-impact van ongeveer 0,2 procentpunt op de vergelijkbare groepsomzet", aldus nog Ahold Delhaize. Voor 51 van de 128 geïntegreerde Delhaize-supermarkten werd intussen een zelfstandige overnemer gevonden.

Verzelfstandiging?

Begin dit jaar kondigde moederbedrijf Ahold Delhaize aan dat het wereldwijd 1 miljard euro wil besparen. De holding is een van de grootste supermarktketens ter wereld. Ahold Delhaize heeft supermarkten in 10 landen, telt wereldwijd 414.000 personeelsleden en baat alles samen bijna 8.000 winkels uit.

In februari maakte Delhaize in ons land ook een einde aan de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de personeelsleden van de winkels in eigen beheer. Alle 128 supermarkten in eigen beheer worden op termijn overgelaten aan zelfstandige uitbaters. Al 52 van de 128 winkels kennen hun zelfstandige uitbaters.

Betere vooruitzichten voor 2024

De groep Ahold Delhaize realiseerde een kwartaalomzet van 21,9 miljard euro. Dat is een daling van 2,1 procent tegenover het derde kwartaal van 2022. Maar die daling is het gevolg van negatieve wisselkoerseffecten: tegen constante wisselkoersen groeide de omzet met 2,9 procent.

In Europa was er 7 procent groei tegen constante wisselkoersen, in de Verenigde Staten - de belangrijkste markt voor Ahold Delhaize op basis van de omzet - was dat 0,5 procent. 

Ahold Delhaize trok vandaag voorts de prognose voor de vrije kasstroom voor dit jaar opnieuw op. Het gaat ervan uit dat ze tussen  2,2 tot 2,4 miljard euro zullen overhouden, waar dat eerder 2 tot 2,2 miljard euro was. En het concern kondigde ook aan voor nog eens 1 miljard euro aan eigen aandelen terug te kopen vanaf begin 2024.

Meest gelezen