Paul Fierens

Mogelijk giftige zware metalen in Turnhouts stadspark: bodemonderzoek op komst 

De grond van het Turnhoutse stadspark zal getest worden op zware metalen. Dat heeft het stadsbestuur beslist na opmerkingen van een bezorgde burger en oppositiepartij Vlaams Belang. Tussen de jaren 40 en 70 zou er veel metaalafval van smederijen in de paden van het park gestort zijn. 

In Turnhout is er bezorgdheid over verontreiniging in de grond van het Stadspark. Daar zijn grote werken bezig voor de bouw van de nieuwe sporthal. Maar in de grond zouden zware metalen zitten. Het zou gaan om een historische vervuiling die startte na de Twee Wereldoorlog. De stad plant een bodemonderzoek. 

Het mogelijke probleem kwam aan het licht dankzij een bezorgde burger. Hij heeft een brief gestuurd naar alle gemeenteraadsleden met zijn bezorgdheden nu er grote grondwerken gepland zijn. Zijn vader heeft net na de Tweede Wereldoorlog stortingswerken gedaan van metaalafval dat hij ophaalde bij ijzersmederijen uit de buurt. Dergelijk afval zou tot de jaren 70 gestort zijn in de paden van het park.

De huidige graafwerkzaamheden in het Turnhoutse stadspark
Paul Fierens

Gifbom

Oppositiepartij Vlaams Belang vraagt dat de bodem op voldoende plekken getest wordt. De partij zette het probleem op de agenda van de commissievergadering van de gemeenteraad, zegt raadslid Dieter De Quick. "Het gaat hier mogelijk om een "gifbom". De verontreiniging duurde jaren en er werd niets aan gedaan. Het gaat mogelijk om cadmium, nikkel en arseen. Zware metalen die kankerverwekkend kunnen zijn." 

Generaties kinderen hebben hier gespeeld, de vervuiling moet nu aangepakt worden

Dieter De Quick (Vlaams Belang)

Volgens De Quick werd de bodem in de jaren 70 al eens onderzocht op vraag van het stadsbestuur. Toen zou gebleken zijn dat er wel degelijk metaalverontreiniging is. "Er werd toen niets mee gedaan omdat het probleem wel zou "blijven liggen" en omdat de kosten voor een sanering te hoog zouden oplopen. Door er niks aan te doen hebben de vorige gemeentebesturen een serieuze hypotheek gelegd onder onze gezondheid." 

Nu de grond omgewoeld zal worden voor de werken aan de nieuwe sporthal, moet de verontreiniging volgens De Quick grondig onderzocht worden. "Heel wat Turnhoutenaars zijn er naar school gegaan. Ikzelf en mijn kinderen ook. Er komen ook heel wat recreanten. Het is belangrijk dat het nu wordt aangepakt, wat de kosten ook mogen zijn." De eerste bodemonderzoeken zouden voor januari zijn.

Meest gelezen