IN BEELD. Straffe dronebeelden tonen hoe Westhoek onder water staat

Poperinge/Ieper/Diksmuide/Veurne/Alveringem/Lo-Reninge/Houthulst/Nieuwpoort/Vleteren -

Extra pompen, politie en zand: dat zijn de maatregelen die de gouverneur aankondigt om de Westhoek en West-Vlaanderen te beschermen tegen onheilspellende weersvoorspellingen. Vanuit de lucht wordt pas duidelijk hoeveel water de Westhoek de voorbije dagen te verduren kreeg.

Thijs Pattyn

Het kleine Noordschote in de verte, omsingeld door het vele water.© Foto Kurt

“Er is al serieus wat werk gedaan en de schade valt voorlopig mee. Het is de bedoeling om dit in de komende dagen zo te houden”, zegt gouverneur Carl Decaluwé, die donderdag het provinciaal algemeen nood- en interventieplan ontplooide voor wateroverlast in de Westhoek. (Lees verder onder de foto’s)

Noordschote, een kleine deelgemeente van Lo-Reninge, lijkt wel omsingeld door het vele water.© Foto Kurt

Noordschote, omsingeld door heel veel water.© Foto Kurt

De IJzerdijk in Diksmuide.© Foto Kurt

De Driegrachtenbrug over de IJzer in Houthulst.© Foto Kurt

In Poperinge, waar de IJzer ons land binnenkomt vanuit Frankrijk, worden opnieuw de eerste overstromingen gevreesd. De gouverneur riep er de provinciale crisiscel bijeen en kondigde extra pompen, politie en zandzakjes aan. (Lees verder onder de foto)

De IJzerdijk in Diksmuide.© Foto Kurt

“Er is extra pompcapaciteit op weg, zodat er ter hoogte van De Ganzepoot in Nieuwpoort zo veel mogelijk geloosd kan worden, los van laag- en hoogtij”, aldus Decaluwé. “Het is niet evident om daar pompen van zestien ton te plaatsen. De technici bekijken nu om daar een maximaal debiet te realiseren. De ambitie is om daar binnen een tiental uur operationeel te zijn. Ook ter hoogte van het sas van Veurne komt extra pompcapaciteit om proactief de druk weg te nemen.” (Lees verder onder de foto)

In de Ieperse deelgemeente Vlamertinge werden eerder deze week al preventief pompen geplaatst ter hoogte van het bufferbekken.© Thijs Pattyn

“Intussen is in Poperinge dertig ton extra zand binnengekomen om meer zandzakken klaar te maken”, vervolgt Decaluwé. “We laten deze verdelen over verschillende gemeenten. Uur per uur kijken we waar extra bedeling kan gebeuren. De keringsmuur aan het Poperingse dorp Roesbrugge wordt versterkt en verhoogd met zandzakjes en bekisting.” (Lees verder onder de foto)

De werken aan de keringsmuur in Roesbrugge.© fvl

“Ik heb ook federale politieversterking gevraagd omdat we merkten dat verschillende wegen de voorbije dagen zijn overstroomd. We werken aan een platform met een overzicht waar men wel en niet mag rijden, ook voor de veiligheidsdiensten. Bepaalde mensen rijden toch door. Deze politiebescherming en -controle is nodig om ongevallen te vermijden, zeker in het donker. We roepen ook nog eens op om de preventietips te volgen, zoals het beschermen van kelderopeningen en buitendeuren, het hoog plaatsen van waardevolle spullen in risicozones, auto’s in veiligheid brengen en de gsm en powerbank opladen. Wees ook solidair en help buren.” (Lees verder onder de foto)

Er wordt in de Westhoek extra politie ingezet voor controles aan ondergelopen wegen.© Thijs Pattyn

“We zullen uiteindelijk wel zien waar het wanneer en hoeveel zal regenen”, zegt Decaluwé. “Vandaag om 19 uur zitten we nog eens samen met alle waterbeheerders om te kijken wat er uiteindelijk nog moet gebeuren. Als het nodig zou zijn, dan komt de provinciale crisiscel nogmaals bijeen voor eventuele extra maatregelen. Ook vrijdag wordt de situatie nauwlettend opgevolgd. Ik zou zeggen: fingers crossed dat het minder zal regenen dan voorspeld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer