© Cao et al./Cell

Wetenschappers creëren fluorescerend aapje met groene ogen en vingers

Chinese wetenschappers hebben een opmerkelijk aapje op de wereld gezet. Het diertje is namelijk licht fluorescerend en heeft groene vingers en ogen. Het bestaan van het aapje moet op termijn bijdragen aan de wetenschappelijke kennis over het behandelen en begrijpen van menselijke ziekten.

Het ‘groene’ aapje werd in het labo geboren nadat Chinese wetenschappers van het Chinese Academy of Sciences een embryo injecteerden met stamcellen van een genetisch verschillende donorembryo. Het resulterende dier is daardoor de eerste levend geboren chimeer primaat met een hoog percentage cellen afkomstig van donor stamcellen. Een chimeer verwijst naar een mengeling die twee of meer verschillende sets DNA heeft.

Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers stamcellijnen - een groep cellen die in een laboratorium is gekweekt uit één stamcel - afkomstig van een zeven dagen oud embryo. Deze cellen werden vervolgens geïnjecteerd in embryo’s van vier tot vijf dagen oud en werden vervolgens doorspekt met een fluorgroen eiwit om ervoor te zorgen dat de onderzoekers precies konden zien welke weefsels uit deze stamcellen waren gegroeid. Wat uiteindelijk ook leidde tot het bijzondere uiterlijk van het aapje. De embryo’s werden geïmplanteerd in vrouwelijke makaken, wat resulteerde in 12 zwangerschappen en zes geboortes. Van die zes werd er slechts ééntje levend geboren.

Menselijke organen in varkens

Het bestaan van het aapje opent heel wat deuren, want zo’n chimeer aapje is biologisch meer gelijk aan de mens dan chimeer ratten of muizen bijvoorbeeld. Op die manier kunnen wetenschappers meer inzichten krijgen in menselijke ziekten en de behandelingen daarvan.

Ook zou de methode in de toekomst kunnen bijdragen aan het groeien van menselijke organen in varkens of niet-menselijke primaten.

Het ‘groene’ aapje moest wel worden geëuthanaseerd toen hij nog maar tien dagen oud was. Het diertje was onderkoeld en had ademhalingsmoeilijkheden.

Het onderzoek roept ook wel heel wat ethische vragen op, maar volgens de wetenschappers hebben ze alle ethische richtlijnen van China gevolgd

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER