Bang afwachten voor meer wateroverlast in Westhoek: “Op veel plaatsen zal het er net boven of net onder zijn”

De situatie in de Westhoek is stabiel, maar de komende uren wordt het nog bang afwachten. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé gezegd na het crisisoverleg over de wateroverlast. “Op veel plaatsen zal het er net boven of net onder zijn.” Het KMI geeft code geel voor heel West-Vlaanderen. Dat betekent dat er de komende uren tot 30 liter neerslag per vierkante meter kan vallen.

ptb gjs mtm

IN BEELD. Indrukwekkende luchtbeelden tonen hoe de Westhoek onder water staat: “Nog nooit meegemaakt”

De neerslag van de voorbije dagen heeft in de Westhoek al op talrijke plaatsen voor aanzienlijke wateroverlast gezorgd. Omdat onder meer vanuit Frankrijk nog heel wat water naar ons land dreigt te stromen, is het dan ook bang afwachten voor bewoners van gemeenten als Stavele, in Poperinge.

Op dit moment is de situatie wel stabiel, heeft gouverneur Carl Decaluwé gezegd na het crisisoverleg. “Omdat er afgelopen nacht minder neerslag is gevallen dan verwacht en omdat de pompcapaciteit op volle werking is”, zei hij. “Dat speelt mee. We hebben ook een analyse gemaakt over wat ons de komende uren nog te wachten staat. We zitten toch met een paar kritische punten, waaronder Stavele. We hebben daarom beslist dat we een extra dijk gaan aanleggen. In het worstcasescenario denk ik dat we niet zullen geraken, met die extra dijk gaan we Stavele hopelijk kunnen vrijwaren.”

Er is ook beslist om de capaciteit voor het aantal zandzakjes te verhogen. De technische dienst van de betrokken gemeenten zal ter plaatse gaan om de inwoners te helpen waar nodig. “Het is bijzonder moeilijk en het zal op veel plaatsen er net boven of er net onder zijn”, voorspelt Decaluwé. “Niemand kan het momenteel voorspellen.”

Ergste wellicht voorbij

De situatie wordt continu opgevolgd en het heeft er alle schijn van dat “het ergste wellicht door is”, aldus Decaluwé. “Zaterdag en zondag gaat het minder regenen. Maar we zullen alert moeten blijven. De verhoogde capaciteit gaat volgende week wel aangehouden worden om de situatie onder controle te kunnen houden.” Ook op andere plaatsen in de provincie, waaronder Adinkerke, wordt alles in de gaten gehouden. “Iedereen weet wat ze moeten doen.”

© ptb

Of de komst van Sinterklaas in het water gaat vallen, is nog geen uitgemaakte zaak. “Als het niet veilig kan gebeuren, zal het niet gebeuren.” Ook Wapenstilstand is zaterdag aan de orde. “Als men blijft op plaatsen waar het veilig is, gaat dat geen probleem zijn.” Hij herhaalt dan ook zijn oproep aan “ramptoeristen” om weg te blijven. “Evenementen bijwonen is geen probleem, maar daarna rondrijden en naar andermans miserie kijken is geen goed idee.”

“Alles wat er nu bijkomt, is te veel”

Ook in Lo-Reninge is het in de late namiddag opnieuw hard beginnen te regenen. “Maar de emmer is zo goed als vol”, zegt de burgemeester van Lo-Reninge vrijdag.“Deze middag is alles stabiel gebleven”, zegt burgemeester van Lo-Reninge Lode Morlion (Dynamisch). “In Lo-Reninge is slechts een vijftal huizen bedreigd. Daar gingen onze diensten al langs om het nodige te doen om de woningen te beschermen. Maar nu regent het opnieuw erg fel en het ziet er naar uit dat het langer zal duren dan eerder voorspeld. Hier en daar staan straten onder water. De emmer is vol na alle regen van de afgelopen dagen. Alles wat er nu bijkomt, is te veel.”

Ook in Alveringem is alles voorlopig onder controle, zegt burgemeester Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen-CD&V). In deelgemeente Stavele werd eerder op de dag preventief een tweede dam gebouwd met zandzakken om het dorp te beschermen tegen wateroverlast. In Vleteren lijkt alles voorlopig ook onder controle. “Maar het is hier en daar kantje boord”, zegt burgemeester Stephan Mourisse (LVP).

Ook elders overlast

Ook elders in West-Vlaanderen is er wateroverlast. In Wevelgem zijn enkele straten ondergelopen en daarom afgesloten. Uit voorspellingen van het Hydrologisch Informatiecentrum (HIC) blijkt dat de alarmdrempels overschreden worden op de Leie afwaarts het sluizencomplex Sint-Baafs-Vijve richting Deinze en de Toeristische Leie. Ook de waterstand van de Heulebeek is ferm gestegen. Dat zorgt voor overlast in delen van Moorsele. De doorgang naar het Groen Lint is afgesloten en ook delen van de Vrijstraat - de brug van de A19 -, de Ballokstraat en de Ieperstraat zijn niet toegankelijk. Sint-Maartensavond in het centrum van Moorsele gaat door, maar er wordt gevraagd om de straten hiervoor vermeld te vermijden.

In Wervik werd de afrit Wervik van de A19 richting Ieper een tijdlang afgesloten. Daar zorgde een grote plas voor overlast.

© ptb

Dierenopvang De Zonnegloed in Vleteren wordt preventief gesloten dit weekend. “We hopen dat het uiteindelijk meevalt, maar we willen geen risico nemen”, luidt het. “Onze verzorgers staan dit weekend paraat om te zorgen dat al onze dieren veilig zijn en te evacueren indien nodig.” Mensen die al een ticket hadden gekocht, kregen normaal gezien een e-mail met info over hoe je reservatie kan verplaatsen naar een andere datum.

1722

De brandweer vraagt om bij wateroverlast 1722 te bellen of naar 1722.be te surfen. “We vragen om de verplaatsingen in de regio tot de strikt noodzakelijke te beperken. Volg de lokale wegomleggingen en de richtlijnen van de hulpdiensten op het terrein. Rij in ieder geval nooit over afgesloten wegen.”

De IJzer ter hoogte van het Poperingse dorp Roesbrugge.© Thijs Pattyn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER