© Dirk Verleyen

Operatie om nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Watersportbaan in Gent te hijsen, gaat van start: vanavond wordt Ring afgesloten

In de haven van Gent ligt de nieuwe Annie Vande Wielebrug klaar om overgebracht te worden naar de Watersportbaan. Het gevaarte weegt 230 ton, is gemaakt uit staal en meet 90 bij 15 meter. De brug wordt dit weekend verhuisd, tijdens de operatie zal de R4 rond Gent voor een deel afgesloten zijn. Dat gebeurt vanaf vanavond om 22 uur tot zaterdagavond. 

De speciale verhuisoperatie van de Annie Vande Wielebrug naar de Watersportbaan gaat van start. Door de hevige wind van vorig weekend is de verhuis met een week uitgesteld tot dit weekend. Voorlopig ligt de brug van 90 meter lang, 15 meter breed en 230 ton nog aan de Gentse haven aan het Kluizendok. "Vanmiddag wordt de brug in één geheel op een ponton op het water geladen", vertelt Frederiek De Preetere, projectverantwoordelijke van het bedrijf Aelterman.

"De ponton met de brug gaat dan via de Ringvaart richting de Watersportbaan. In de loop van de nacht wordt de brug met vier grote kranen in zijn geheel uit de Ringvaart getild en op een transportsysteem geplaatst.

In de loop van de zaterdagochtend zal de brug tot in het midden van de Watersportbaan worden gereden. Daar worden opnieuw kranen opgesteld die de brug over het water hijsen tot hij op zijn definitieve plek terechtkomt."

Binnenring Gent afgesloten

Door deze operatie zal de R4-binnenring worden afgesloten tussen 22 uur vanavond en 20 uur zaterdagavond. "Het is een complexe situatie", vertelt De Preetere nog. "Tegen dat alle kranen weer zijn afgebouwd zal het zaterdagavond zijn. Als alles goed gaat zullen de werken zaterdagavond afgewerkt zijn, maar we hebben nog een extra dag marge ingebouwd."

Het zal nog tot het voorjaar duren vooraleer de eerste voetgangers en fietsers er kunnen passeren. Aan de brug komen ook veilige oversteekplaatsen en onderdoorgangen. "De Watersportbaan is ook voor joggers een belangrijke plek, we zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk conflicten zijn", stelde schepen Filip Watteeuw (Groen) eerder. 

Zo zou de brug er in de lente van 2024 moeten uitzien

Meest gelezen