Vrouw is dan tóch het sterke geslacht: deze gynaecoloog legt uit waarom 

De eeuwige strijd om het sterke geslacht wordt overduidelijk gewonnen door de vrouw. Dat zegt gynaecoloog Wilfried Gyselaers (UHasselt) in de podcast "Het sterke geslacht" van de Universiteit van Vlaanderen. In de podcast toont hij aan waarom de vrouw biologisch gezien sterker is dan de man en ook langer overleeft. Redenen genoeg om wat meer met een vrouwenbril naar de samenleving te kijken. "We moeten verder kijken dan de heersende mannelijke maatstaven."

Het is Nationale vrouwendag vandaag, en hoe kan je die dag beter inzetten dan door aan te tonen dat de vrouw, biologisch gezien, het sterke geslacht is? Gynaecoloog Wilfried Gyselaers (UHasselt) legt in de podcast van de Universiteit van Vlaanderen "Het sterke geslacht" heel wat argumenten op tafel waarom vrouwen het 'winnen' van mannen. Toch als we verder durven te kijken dan spierballen en snelheid.  

"Je kan het vergelijken met een tennismatch. Als je twee mannen en twee vrouwen van hetzelfde niveau tegenover elkaar zet, weet je al – op competitief vlak – wie zal winnen", geeft Gyselaers als voorbeeld. "Maar als je die match op een andere manier zou beoordelen, wie het beste samenwerkt bijvoorbeeld, dan zal de vrouw altijd winnen." Het is dus allemaal afhankelijk van welke maatstaf je gebruikt, vindt de gynaecoloog.

Levensverwachting

Een vrouw wordt gemiddeld 84 jaar, een man slechts 80. Maar ook op andere gebieden heeft een vrouw een grotere overlevingskans. "Hoewel er meer mannen dan vrouwen geboren worden, sterven er ook meer mannen." Dat start al heel vroeg. "Zo zijn er meer miskramen als het embryo meer mannelijke geslachtscellen heeft, is de kans op een vroeggeboorte groter bij een jongen en komen zwangerschapscomplicaties vaker voor wanneer de baby een jongen is."

Vrouwen zijn gemaakt om aanpassingen aan te kunnen en gaan meer gecoördineerd om met zaken. Mannen focussen op korte piekprestaties

gynaecoloog Wilfried Gyselaers van de UHasselt

Ook later in het leven komen mannen bepaalde medische problemen tegen die dodelijker zijn voor hen. "Als een man en een vrouw dezelfde kankervorm hebben, is de kans kleiner dat de vrouw sterft." Dat heeft te maken met het Y-chromosoom, dat enkel de man heeft.  

"Kankercellen zullen minder snel worden aangevallen door het immuunsysteem van de man dan dat van de vrouw. Ook is de kans groter dat die cel zich losweekt van andere kankercellen en daardoor sneller zal zorgen voor uitzaaiingen." Er sterven in elke leeftijdscategorie, mede om die reden, meer mannen dan vrouwen.

BELUISTER - Zijn vrouwen het sterke geslacht? Voor eens en altijd beantwoord: 

De vrouw een baarmoeder, de man een prostaat: zo zijn er nog verschillen in de lichaamssamenstelling. Sommige organen werken ook op een heel andere manier. Zo haalt Gyselaers het hart en de hersenen aan in de podcast. "Vrouwen zijn gemaakt om aanpassingen aan te kunnen en gaan meer gecoördineerd om met zaken. Mannen focussen op korte piekprestaties."  

Bovenstaande en nog andere conclusies die in de podcast "Het sterke geslacht" worden aangehaald, leiden ertoe dat gynaecoloog Gyselaers niet anders kan concluderen: het sterkste geslacht is de vrouw.  

Mannenbril versus vrouwenbril

Al die verschillen werden wel heel lang genegeerd door de medische wereld. "Omdat er steeds met een mannenbril naar de maatschappij en de wetenschap gekeken wordt. Heel wat onderzoek over zwangerschap werd bijvoorbeeld gedaan bij mannelijke proefdieren. Ze bestudeerden vrouwen alsof ze "kleine mannen" waren."

Kijken we ondertussen al meer met een vrouwelijke bril naar de maatschappij? "Wetenschappelijk leren we bij, maar in de maatschappij wordt er nog een sterke focus op de man gelegd", zegt Gyselaers.  

Meer focus op het empathische en sociale zou meer kansen bieden aan de vrouw en voor een minder stressvolle werkomgeving zorgen

gynaecoloog Wilfried Gyselaers van de UHasselt

"Op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld, wordt er gemeten met een mannenmeter. De parameters om het tot een hoge functie te schoppen, zijn allemaal mannelijk. Als we wat meer zouden focussen op het empathische en sociale, in plaats van op de competitie, zouden vrouwen niet alleen meer kansen krijgen, maar zouden de werkomstandigheden ook minder stressvol zijn."

Meest gelezen