© Belga

Koning Filip herdenkt Wapenstilstand aan Graf van de Onbekende Soldaat

Koning Filip heeft zaterdag aan het monument van de Onbekende Soldaat de herdenking bijgewoond naar aanleiding van Wapenstilstand. De vorst wakkerde de eeuwige vlam aan van het herdenkingsmonument aan de voet van de Congreskolom in hartje Brussel.

mtm
Bron: BELGA

De militaire ceremonie herdacht de overledenen van de twee wereldoorlogen en van de gesneuvelde militairen tijdens humanitaire en vredesmissies sinds 1945.

Ook de voorzitters van Kamer en Senaat alsook verschillende leden van de federale regering en de Gestelde Lichamen woonden de ceremonie bij. Die vindt jaarlijks plaats op 11 november, de dag waarop in 1918 de wapenstilstand ondertekend werd die de Eerste Wereldoorlog beëindigde.

Na de schouwing van detachementen van het leger legde koning Filip een krans neer aan de tombe waarin sinds 1922 het lichaam rust van een onbekende soldaat die sneuvelde in de Grote Oorlog. De koning, die kon rekenen op meeval met het weer, wakkerde ook de eeuwige vlam aan. Nadien ondertekende hij het guldenboek en begroette hij veteranen, jongeren en de voorzitters van vaderlandslievende verenigingen. Daarna vertrok hij onder luid applaus.

Ieper herdenkt 105 jaar Wapenstilstand deze keer naast Menenpoort

In Ieper is zaterdagochtend 105 jaar Wapenstilstand herdacht. Dat gebeurde deze keer niet onder, maar naast de Menenpoort, omdat het monument wordt gerestaureerd en gerenoveerd. Premier Alexander De Croo (Open Vld) woonde de herdenking bij.

Op 11 november 1918 kwam er officieel een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 11 uur die ochtend werden de wapens neergelegd. De plechtigheid ging daarom zoals gewoonlijk om 11 uur van start. Er werd voor de 105e keer hulde gebracht aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

“Onze stad is opnieuw het hart van de herdenkingen van Wapenstilstand in ons land. Zowel in het centrum als in de deelgemeenten houden we ceremonies als eerbetoon aan de vele slachtoffers die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen”, zegt burgemeester van Ieper Emmily Talpe (Open Vld). “Tegelijk willen we op die manier ook de boodschap van vrede sterk blijven uitdragen. Dat blijkt tot op vandaag nog steeds broodnodig. Dit jaar ontplooien we ook op 11 november onze immense vredesvlag op de Grote Markt en reiken we tevens voor de achtste keer de Vredesprijs uit.”

De ceremonie vond dit jaar plaats naast de Menenpoort vanwege renovatiewerken. Onder de aanwezigen waren onder meer premier Alexander De Croo en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

“De Last Post is voor mij persoonlijk iedere keer een bijzonder intense ervaring als eerbetoon aan de vele slachtoffers van die gruwelijke oorlog. Vrede is een kostbaar goed dat we moeten koesteren. Dat leren de grote oorlogen. Ook vandaag zien we dat conflicten aan onze oostelijke en zuidelijke grenzen onschuldige slachtoffers maken”, zegt De Croo. “We kunnen het extremisme en haat - de voornaamste bronnen van conflict en oorlog - pas een halt toeroepen als we elkaar respecteren en solidair zijn. Respect en grote dankbaarheid is meer dan terecht voor degene die hun leven hebben gegeven zodat wij vandaag in vrede kunnen leven.”

Ook in elke Ieperse deelgemeente wordt op 11 november een korte ceremonie gehouden ter nagedachtenis van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De herdenkingen in samenwerking met de oud-strijdersverenigingen worden opgeluisterd door plaatselijke muziekverenigingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer