Raphael Dwamena overleed op 28 jarige leeftijd.
Volledig scherm
Raphael Dwamena overleed op 28 jarige leeftijd. © X: Madrid Universal

“Als er iets gebeurt, is het mijn schuld”: Ghanese voetballer (28) die stierf na hartaanval liet defibrillator verwijderen

Raphael Dwamena, de Ghanese voetballer van 28 jaar die overleed nadat hij een hartstilstand kreeg tijdens een voetbalwedstrijd in Albanië, speelde niét meer met een defibrillator. De aanvaller besliste zelf om het apparaat in 2022 te laten verwijderen, uit wantrouwen. “Als ik sterf, dan is het de wil van God”, zei hij vorig jaar nog.

3 reacties

  • Emma Kamenistyy

    6 maanden geleden
    Ik ben sterk gelovig. MAAR ik besef ook dat God medici en medische apparatuur kan aanwenden om mij gezonder te maken. Het één sluit het ander niet uit. Maar goed. Deze man heeft zijn beeld erop gevormd en gevolgd en heeft hiermee énkel schade berokkend aan zichzelf. Daar hoeft dus niemand in te (ver)oordelen.
  • Fred Sempels

    6 maanden geleden
    @ Alex hij doet wat hij wilt he met zichzelf in de naam van what ever. De moeten ze dan gewoon niet meer reanimeren en laten creperen.
  • Alex Van den Bossche

    6 maanden geleden
    het gaat hier niet over een hartinfarct, maar over fibrillatie. Dit is een dodelijke hartritmestoring waarbij het hart vrij plots stopt met bloed rondpompen. Een defibrillator (ingeplant of extern) is het enige redmiddel. Er zijn weinig andere medische behandelingen die zo snel en zo efficient al zo veel levens gered hebben. Om dan te lezen dat dit kostbare toestel geexplanteerd wordt "in naam van god" is zonder meer weerzinwekkend.