Hans en zijn gezin op de dam van zandzakjes
Thijs Pattyn

Bang afwachten voor Hans en zijn gezin in Vleteren: "Overlast verwacht, maar dit tart elke verbeelding"

Een muur van zandzakjes beschermt het huis van Hans De Bock en zijn gezin in Elzendamme bij Vleteren tegen de wateroverlast.Ā Het huis staat dicht bij de IJzer die door de hevige regen van de afgelopen week tot ver buiten de oevers is getreden. "Toen we dit kochten hadden we wel wat overlast verwacht, maar dit tart elke verbeelding", vertelt hij.Ā 

De brandweer heeft gisterenavond laat in allerijl met zandzakjes een dam gebouwd tussen de woningen in Elzendamme en de IJzer. "Het water staat al 9 centimeter hoger dan voor de overstromingen van twee jaar geleden", vertelt De Bock. Enkele bijgebouwen staan al deels in het water.

De muur van zandzakjes is aan de achterdeur van het woonhuis gebouwd. Het water komt niet boven de dorpel binnen, maar loopt wel eronder in de kelder. "Het spuit onder het plafond en de zijmuren van de kelder", legt De Bock uit. "Er valt niets tegen te beginnen. De pompen draaien voortdurend, meer kunnen we momenteel niet doen."

BEKIJK - "Nu staat er al 30 centimeter in de kelder":

Videospeler inladen...

Tuin al ondergelopen

De volledige tuin staat al onder water. "De trampoline, het tuinmeubilair en ander gerief is ondergelopen. Kijk, het zwembad staat precies in een gigantisch zwembad. Ik moet nu een heel eind door diep water in de tuin om mijn konijntjes te voederen", zegt hij terwijl hij naar de tuin wijst.

De ondergelopen tuin
Thijs Pattyn

Hij benadrukt dat de dieren hoog en droog staan. Dat heeft hij geleerd uit die vorige overstroming. "Toen werden ze ziek door de wateroverlast. Ze liepen een longinfectie op en gingen dood."

Ze wonen nu drie jaar in dit huis. "Toen we dit kochten hadden we wel wat overlast verwacht, maar dit tart elke verbeelding", vertelt hij. "Ik hoor dat de IJzer ter hoogte van ons gehucht nog enkele centimeters kan stijgen. Dan wordt het kantje boord. Het is allemaal miserie, hƩ."

Toch probeert hij positief te blijven. "De zon heeft weer wat kunnen schijnen na zoveel dagen vol regen... de zonnepanelen hebben iets opgebracht."

Meest gelezen