In de Provinciestraat 179 ligt sinds zondag een struikelsteen ter nagedachtenis van Joseph Jonas Hakker, de uitvinder van het Antwerpse Handje.© rr

Struikelsteen voor Jos Hakker, de Joodse bakker die de Antwerpse Handjes uitvond

Antwerpen -

In de Provinciestraat 179 is zondag een struikelsteen geplaatst ter nagedachtenis van Joseph Jonas Hakker (1887-1967). Hakker was niet enkel verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is ook de bedenker van het Antwerpse Handje, dat voor het eerst uit de oven kwam in zijn kleine bakkerij die op datzelfde adres gevestigd was.

Jan Stassijns

Een gedenkplaat had hij al, sinds 2020, op de gevel van zijn voormalige bakkerijtje in de Provinciestraat 179. En het eeuwige respect van de Antwerpenaar, dat geniet hij nog steeds, dankzij zijn uitvinding: dé Antwerpse Handjes.

LEES OOK. Achter Antwerps Handje schuilt verhaal van Joodse bakker: uitvinder ontsnapte nipt uit trein naar Auschwitz

LEES OOK. Het verhaal achter de oudste Joodse bakkerij van ’t Stad: “Zonder verborgen diamanten had Kleinblatt niet meer bestaan”

Joseph Jonas Hakker, een Joodse Amsterdammer, had een bewogen leven, gekenmerkt door ontsnapping, doorzettingsvermogen en moed. Hakker was getuige van de eerst razzia in Antwerpen, in de nacht van 15 op 16 augustus. Niet veel later besluit hij te vluchten richting Zweden. Die vluchtpoging mislukte. Hakker werd opgepakt door de Duitse bezetter en wordt zo’n twee maanden vastgehouden in de Dossinkazerne. Op 15 januari 1943 wordt hij, met zo’n 1600 andere opgepakte Joden, op de deportatietrein gezet richting het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Hij weet met zestig anderen te ontsnappen, en sluit zich aan bij het Luikse verzet.

© Victoriano Moreno

Na de oorlog keert hij terug naar zijn bakkerij in de Provinciestraat, waar zondag in aanwezigheid van zijn kleindochter Rachel Hakker, een struikelsteen is geplaatst ter nagedachtenis. De bakkerij is er niet meer, op die plek bevindt zich een drogisterij, maar de struikelsteen houdt de herinnering aan de uitvinder van het Antwerpse Handje levendig.

Ook voor Wolf Willem Wach, de andere grootvader van Rachel Hakker, is zondag een struikelsteen geplaatst, voor zijn toenmalige woning in de Steenbokstraat 10. Hij kwam als kind naar Antwerpen, samen met zijn ouders, tot hij en zijn familie in 1940 moeten vluchten voor de nazi’s. Wach wordt in 1942 opgepakt en wordt gevangengezet in het concentratiekamp Sobibor in Polen, waar hij op 52-jarige leeftijd wordt vermoord.

De struikelstenen voor Hakker en Wach zijn er gekomen op initiatief van hun kleindochter Rachel Hakker. Het zijn de 168ste en 169ste struikelstenen die in Antwerpen worden geplaatst.

Ook voor Wolf Willem Wach is zondag een struikelsteen geplaatst, voor zijn toenmalige woning in de Steenbokstraat 10.© rr

Wat zijn struikelstenen?

Struikelstenen of Stolpersteine zijn een creatie van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij maakt elke steen op een ambachtelijke manier, uit respect voor elk slachtoffer. Hij legde de eerste struikelsteen in 1992 en nu liggen er in heel Europa al ruim 100.000.De nazi’s hadden het duivels opzet alle Joden uit Europa te verwijderen, uit te roeien. Ze joegen miljoenen mensen de dood in, maar de herinnering aan die slachtoffers blijft leven en de struikelstenen brengen hen symbolisch terug thuis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tweede Wereldoorlog