Ecolo duidt Saskia Bricmont en Olivier De Schutter aan om Europese lijst te trekken

Olivier De Schutter (links) en Saskia Bricmont (derde van links) zullen de Europese lijst trekken voor Ecolo.© Ecolo

De algemene vergadering van Ecolo heeft Europees Parlementslid Saskia Bricmont (38) en VN-rapporteur Olivier De Schutter (55) zondag in Namen aangeduid om de lijst van de Franstalige groenen te leiden bij de Europese verkiezingen van 9 juni 2024.

Bron: BELGA

Europarlementariër Philippe Lamberts, die aan zijn derde opeenvolgend mandaat bezig is nadat de partij hem in 2019 een afwijking had verleend, was niet langer kandidaat.

Bij de Europese verkiezingen van 2019 eindigde Ecolo als tweede Franstalige partij, na de PS.

Saskia Bricmont stond toen tweede op de lijst, achter Lamberts, en voert volgend jaar de lijst aan. “Ons Europa is er een van respect voor de mensenrechten en het versterken van sociale rechten, van het versnellen van maatregelen gericht op het bestrijden van de klimaatverandering en het herstellen van de biodiversiteit”, sprak ze na haar aanduiding. “Ons Europa is dat van onthaal en solidariteit, van democratie en niet-discriminatie. Dat Europa heeft een nieuw Europees groen en sociaal pact nodig”, voegde ze eraan toe.

In het Europees Parlement is de inwoonster van Aat een effectief lid van de commissies voor internationale handel en burgerlijke vrijheden. Ze zit ook in de onderzoekscommissie naar het gebruik van Pegasus en spyware. Ze zette zich verder in voor het opnemen van ecocide in het Europees recht, de kinderrechten en de strijd tegen ‘fast fashion’ (goedkope kledij).

Olivier De Schutter is professor internationaal recht aan de UCLouvain. In 2019 was hij derde op de Europese lijst van Ecolo als onafhankelijke kandidaat. Momenteel is hij speciaal VN-rapporteur voor extreme armoede en mensenrechten. De laureaat van de Francqui-prijs 2013 stond in 2018 op de Ecolo-lijst in Elsene.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen