Themabeeld.© © Zoonar.com/OKSANA SHUFRYCH

Bijna een op de vijf scholieren heeft al racisme ervaren op school

Bijna een op de vijf leerlingen van de Vlaamse secundaire scholen geeft aan al racisme te hebben ervaren op school. Dat blijkt maandag uit een grootschalige enquête van de Vlaamse Scholierenkoepel, afgenomen bij ruim 10.000 schoolgangers.

Bron: BELGA

Net geen 70 procent van de bevraagde scholieren heeft nooit een vorm van racisme ervaren in het middelbaar. Bijna een op de vijf leerlingen (18 procent) geeft aan wel al racistische zaken te hebben meegemaakt. Bij leerlingen met ouders die uit landen buiten de Europese Unie komen, stijgt dat percentage zelfs tot 49 procent.

“Het zijn heel hoge cijfers”, zegt Lore Sleeckx, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel. “Het zou niet zo hoog mogen zijn: een school moet een veilige en aangename omgeving zijn voor alle leerlingen.” 

Leerlingen aanwezig bij klassenraad

Om het tij te keren, stelt de Scholierenkoepel enkele ideeën voor. Zo vraagt de koepel dat leerlingen aanwezig mogen zijn bij de klassenraad. “Uit onderzoek weten we dat, als er een twijfelgeval is op het vlak van attestering, jongeren met een migratieachtergrond vaker een B-attest krijgen dan jongeren zonder migratieachtergrond”, zegt Sleeckx. “Als leerlingen zelf mee aan tafel mogen schuiven, wordt het systeem van beslissingen nemen meer transparant: eventuele vooroordelen bij leerkrachten kunnen zo vermeden worden.”

Als het niet mogelijk is om leerlingen mee in de klassenraad te laten zitten, vraagt Sleeckx om een geschreven verslag van de discussie op te maken, en te verspreiden onder de betrokken leerlingen. “Zo krijgen de scholieren meer feedback over hoe zij ervaren worden op school door het lerarenteam”, aldus de Scholierenkoepel-voorzitter.

Voorts ziet de koepel heil in een meer divers lerarenkorps, om racisme tegen te gaan. “Als elke leerling zich kan herkennen in een leraar, is dat een stap in de goede richting”, besluit Sleeckx.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer