Jeno Del Turco mag zich beste sommelier van België noemen.
Frank Abbeloos

"Eerste neus: groene appel en limoenzeste": Jeno Del Turco van Le Chalet de la Forêt in Ukkel is beste sommelier van België

Jeno Del Turco van het tweesterrenrestaurant Le Chalet de la Forêt in Ukkel is verkozen tot beste sommelier van België. "Ongelooflijk, een heel mooie erkenning voor ons beroep", reageert Del Turco. De tweede en derde plaats zijn weggekaapt door twee vrouwen, een primeur. 

De verkiezing van beste sommelier in België wordt al sinds 1963 georganiseerd en vond deze keer plaats in het Radisson Blu Astrid Hotel in Antwerpen. 14 kandidaten die de preselecties hadden overleefd, mochten hun opwachting maken. Allemaal professionals, die met een aantal theoretische en praktische proeven hun kennis over wijn moesten bewijzen.

Na de laatste selectie bleven nog drie kandidaten over: Jeno Del Turco (Le Chalet de la Forêt, Ukkel), Margaux Balemans (Sanglier des Ardennes, Durbuy) en Charlotte Crul (Cuines 33, Knokke). Uiteindelijk kwam Del Turco als winnaar uit de bus en mag hij zich dus beste sommelier van België noemen. 

"Dit is ongelooflijk, een heel mooie erkenning voor ons beroep", reageerde Del Turco opgetogen. "Dit is een droom waarvan ik nooit had gedacht dat ze in vervulling zou gaan." (lees voort onder de foto): 

Sommeliers Charlotte Crul (l), Jeno Del Turco (m) en Margaux Balemans (r)
Frank Abbeloos

"Vrouwen nemen de macht over"

Op het podium stonden naast Del Turco dus twee vrouwen, en dat is een primeur. "Op internationaal niveau nemen vrouwen de macht stilaan over", zegt Kris Lismont van de Belgische Sommeliersgilde. "Vrouwen proeven dan ook heel erg goed."

"Maar deze wedstrijd motiveert ook jonge mensen, niet alleen op sterrenniveau, maar ook in wijnbars hebben we goede sommeliers nodig, om de juiste wijn aan het juiste publiek te schenken. Dat mag tegenwoordig op een ontspannen manier, maar het moet professioneel gebeuren", aldus nog Lismont. "De sommelier heeft echt een belangrijke taak, hij kan een extra touch geven aan de beleving in restaurants."

"Eerste neus: groene appel en limoenzeste": Bekijk hieronder het verslag van de verkiezing uit "Laat": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen