Meer dan 700 militairen oefenen op straat in Limburg en Antwerpen: "Er wordt geschoten, maar met oefenmunitie"

De komende week zal je in Limburg en in de Antwerpse Kempen meer dan 700 militairen op straat zien. Het gaat om de jaarlijkse operatie "Celtic Uprise", waarbij militairen bepaalde scenario's op publiek terrein oefenen. Er zal ook geschoten worden met oefenmunitie. "Er is geen gevaar voor mensen die in de buurt zijn en alles wordt netjes opgeruimd achteraf", klinkt het.  

Vanaf maandag tot en met komende week vrijdag vindt opnieuw een grootschalige militaire oefening plaats in Nederland en België. Aan "Celtic Uprise" nemen een 900-tal militairen deel, waarvan er zo'n 700 ook echt op straat te zien zijn. Er worden ook 150 voertuigen ingezet. 

"Deze oefeningen hebben niets te maken met de oorlog tussen Israël en Palestina en tussen Rusland en Oekraïne", vertelt kolonel Claudio Madile in "Goeiemorgen morgen!" op Radio2. "Het is een jaarlijkse oefening waarbij militairen situaties oefenen zoals medische evacuaties en antiterrorismeacties." Omdat defensie een strategisch partnerschap met Frankrijk heeft, doen er ook 200 Franse militairen mee. 

BELUISTER - Kolonel Claudio Madile vertelt in "Goeiemorgen morgen!" wat de militairen precies zullen oefenen:

Gehoorschade

De oefeningen in België gebeuren op straat in de provincie Limburg en in de Antwerpse Kempen. "We moeten op straat oefenen, om de situatie zo realistisch mogelijk te maken. Er zal ook echt geschoten worden, maar dat gebeurt met oefenmunitie. En bij correct gebruik is er geen enkel gevaar", zegt de kolonel.

Defensie maakte ook duidelijke afspraken met politie, brandweer en de lokale besturen. "Als het nodig is, zal er aan mensen in de buurt gevraagd worden om afstand te houden. Geweerschoten zijn luid en we willen dat niemand gehoorschade oploopt. Er is ook een schoonmaakploeg voorzien die al het afval zal opruimen." 

De militairen zullen op straat rondlopen, maar mogen niet in je tuin opduiken

Claudio Madile, kolonel

De militairen zijn op straat te zien, maar het is niet de bedoeling dat ze op privéterrein komen. Onlangs werd een man uit Willebroek nog opgeschikt toen er militairen in zijn tuin kampeerden tijdens een oefening. "Die mensen waren verloren gelopen", vertelt kolonel Madile. "Het is niet de bedoeling dat dit gebeurt." Mocht je toch schade hebben als gevolg van de oefening, kan je defensie bereiken via het gratis nummer 0800 99 830. 

Meest gelezen