© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Koppel riskeerde drie jaar cel voor drugslabo in Kinrooi, maar krijgt vrijspraak: “Te veel twijfel”

Kinrooi -

Een koppel uit Nederland, dat in 2019 een woning in Kinrooi kocht, riskeerde drie jaar cel voor een drugslabo in de garage van het huis. Zelf ontkenden ze met klem. “Ik heb het zo gekocht en het is heel de tijd zo gebleven”, klonk het bij de man. Ook de rechter is niet overtuigd dat zij er iets mee te maken hebben en spreekt hen vrij.

Shauni Deferm

In september 2019 kreeg de politiezone CARMA een melding over een mogelijke cannabisplantage in een woning in Kinrooi. De warmtemetingen waren volgens de procureur positief en de netwerkbeheerder stelde een abnormale afname van de elektriciteit vast. Uiteindelijk gingen de agenten ter plaatse. Zij hoorden het geluid van een afzuiging, aldus de aanklager. Het huis was ook voorzien van camerabewaking.

Toch werd een huiszoeking door het Nederlands koppel geweigerd, waardoor de inspecteurs nog een tweede keer terugkwamen met een huiszoekingsbevel. “Vanuit de losstaande garage achter de woning kwam er een chemische geur. De poort was geel verkleurd en geoxideerd. Op de vensterbank lagen zoutzuur- en chloortabletten en in het midden van de garage lag tape, plastic folie en restanten van houtvezelplaten. In een van de containers vonden de inspecteurs een geldtelmachine en in de bestelwagen lagen twee gsm’s die uitgerust waren met de Sky-applicatie”, zo besprak de Tongerse aanklager de resultaten.

Maar volgens de procureur werden er in tussentijd wel stukken van camerabeelden gewist en was er een auto verdwenen toen de politie een tweede keer langskwam. “Het is duidelijk dat er een labo was voor de aanmaak van amfetamines”, aldus de procureur die voor zowel de man als zijn vrouw een opsluiting van drie jaar vroeg.

Bubbelbad

De 39-jarige Nederlander hield vol dat hij en zijn vrouw niets met het labo te maken hadden. “Ik heb dat huis zo gekocht en dat is zo gebleven. Ik had nog geen tijd gehad om het te verbouwen. Die chemische geur was er al van toen we het kochten. Ik dacht dat het van het bubbelbad kwam”, verklaarde hij.

De rechter vond ook dat er te weinig onderzoek was gedaan naar de vorige eigenaars van het huis. Hij vond het ook onmogelijk dat het labo opgeruimd werd tussen de twee plaatsbezoeken door de inspecteurs. “De vaststellingen tijdens het onderzoek volstaan niet om te oordelen dat de beklaagden boven elke redelijke twijfel schuldig zijn aan de feiten”, oordeelde de rechter. Hij sprak het koppel vrij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer