© JEFFREY GAENS

Condroz Rally verdwijnt definitief na 48 edities

Tijdens een persconferentie maandagnamiddag in Hoei kondigde de Royal Motor Club de Huy aan dat ze in mei 2024 de Legend Condroz Rally organiseren, een wedstrijd die openstaat voor historische rallywagens naar een idee van de Legend Boucles @ Bastogne. Daarmee valt definitief het doek over de Condroz Rally zoals we die kenden en waarbij in de vorige editie twee doden te betreuren vielen. In totaal werd de wedstrijd 48 keer georganiseerd.

Bron: BELGA

De Condroz Rally werd traditiegetrouw begin november georganiseerd en was jarenlang de slotwedstrijd van het BK rally.  Na de trieste gebeurtenissen van vorig jaar werd de wedstrijd onder voorbehoud opgenomen in het BRC 2023. In augustus besliste de organisator, in samenspraak met de RACB en de promotor, om dit jaar af te zien van de organisatie. Maandagmiddag werd duidelijk dat de Condroz Rally die deel uitmaakte van het BK rally er wellicht nooit meer zal komen. 

De organisator gooit het voortaan over een andere boeg. De Royal Motor Club de Huy organiseert op 10, 11 en 12 mei de Legend Condroz Rally. “Eigenlijk is het project niet echt nieuw”, vertelt Yves Risac, de secretaris-generaal van de club. “Het idee om een evenement voorbehouden aan klassieke auto’s op poten te zetten lag al een tijdje op tafel. Toen Etienne Massillon en Colin Kohl toetraden tot het managementteam van de Legend Boucles @ Bastogne, was het project van de Royal Motor Club de Huy al geboren. Dat was voldoende voor ons om toenadering te zoeken tot de Royal Automobile Club de Spa, die de Legend @ Bastogne organiseert. We konden zo ons nieuwe evenement baseren op de ervaring van Bastogne. De Legend Condroz Rally is bij deze geboren en zal op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 mei 2024 plaatsvinden.”

Het parcours moet nog uitgewerkt worden en de veiligheidsplannen zullen begin december ingediend worden. Het sportieve wordt een kopie van de Legend @ Bastogne. “Er zal een klasse ‘Legend’ zijn, gebaseerd op het ‘Target Time’-principe, een klasse ‘Challenger’ met een gemiddelde snelheid van 80 km/u, een klasse ‘Youngtimers’ voor auto’s gebouwd tussen 1991 en 2000, een klasse ‘Classic 65’ voor regularity met een maximum van 65 km/u en een klasse ‘Classic 50’ met een maximum van 50 km/u. We hebben dus een nieuw evenement voor auto’s van vroeger op poten gezet, wagens die langzamer zijn dan de rallywagens van vandaag, in een tijd van het jaar waarin de wegen onvermijdelijk minder glad zijn en het weer vaak beter”, zegt Franck Godelet, voorzitter van de Royal Motor Club de Huy.

Behalve de Legend Condroz Rally wordt er begin november de Rally Condroz-Huy georganiseerd. Het wordt een puur regelmatig evenement, van het type ‘Classic’. Het doet terugdenken aan de 10 Uren van Condroz-Hesbaye die in 1953 georganiseerd werd en die nadien overging naar de 12 Uren van Hoei. Die wedstrijd gaat door op 1, 2 en 3 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer