Direct naar artikelinhoud
NieuwsStikstofakkoord

▶ ‘De gordiaanse knoop is ontward’: minister-president Jan Jambon over stikstofakkoord

▶ ‘De gordiaanse knoop is ontward’: minister-president Jan Jambon over stikstofakkoord
Beeld Wouter Van Vooren

De Vlaamse regering bereikte afgelopen nacht een akkoord over de nieuwe vergunningsregels rond stikstof. Op een persconferentie gaven de regering en betrokken parlementsleden tekst en uitleg. ‘Wat we de komende zes jaar vragen, gaat zwaar zijn.’

Video wordt geladen...

“De gordiaanse knoop rond stikstof is ontward”, steekt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) van wal. “Het doel was om te komen tot een akkoord dat door de drie meerderheidspartijen gedragen wordt én dat we tot een robuust stikstofakkoord kwamen.”

Ministers Zuhal Demir (N-VA), Jo Brouns (cd&v) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) zaten de afgelopen dagen samen om een akkoord te bereiken over de nieuwe vergunningsregels rond stikstof. Iets voor 2 uur vannacht kwam er witte rook vanop het Brusselse Martelaarsplein. De voltallige Vlaamse ministerraad werd eveneens vannacht opgeroepen om de deal te bekrachtigen.

“Met dit stikstofakkoord vermijden we dat Vlaanderen in een economisch horrorscenario terechtkomt. We vermijden die gevreesde vergunningenstop, zoals we in Nederland zien”, zegt Jambon. “Zo’n vergunningenstop is een ramp voor onze industrie op een moment dat die zich aan het verduurzamen is, maar ook voor de landbouw die terecht om perspectief vraagt.”

Jambon is duidelijk trots op de verwezenlijking van zijn Vlaamse regering. “In het Vlaams regeerakkoord staat het woord ‘stikstof’ niet in. Nochtans was dit het dominantste dossier in deze legislatuur.”

Lees ook

Aanhoudend geruzie deed niemand deugd, besefte iedereen: Vlaamse regering heeft stikstofakkoord beet

‘Deal bedient Ineos, maar offert natuur op’: oppositiepartijen en Natuurpunt kritisch voor stikstofakkoord

Kers op de taart

Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) zegt dat de doelstellingen in het nieuwe akkoord behouden zijn. “De uitstoot gaat naar beneden, de kwaliteit van onze natuur zal verbeteren waardoor we de Europese afspraken nakomen. Er komt nul bemesting in natuurgebied en de veestapel wordt afgebouwd”, zegt hij. “Met dit akkoord kunnen we de vergunningenstop vermijden.”

“De kers op de taart is dat wij de eerste regio in Europa met een afgewerkt stikstofdecreet komen”, besluit Vandaele.

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) zegt dat de landbouwsector van 37.000 ton naar 18.000 ton stikstofuitstoot moet gaan tegen 2030. “Dankzij een sterk flankerend beleid, mede mogelijk gemaakt door 2 miljard Vlaams geld voor de landbouwsector, moet het mogelijk zijn om de omslag te maken naar de duurzaamste landbouw in de wereld.”

Kers op de taart
Beeld Wouter Van Vooren

Zware jaren

Volgens Gwendolyn Rutten (Open Vld), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, zijn “de scherpe kanten en de juridische bezwaren eruit”. “Wat we de komende zes jaar vragen, gaat zwaar zijn”, zegt Rutten. “We vragen een ommekeer. De stikstofdepositie moet omlaag. Als we erin slagen om dat de komende zes jaar te doen, met een goede begeleiding, dan komt er nadien perspectief en zuurstof.”

“Dit kader zal zes jaar bestaan. Na zes jaar houdt dat op. Op dat moment moet er een andere aanpak komen om onze natuur in stand te houden. Die aanpak zal niet meer alleen gericht zijn op stikstofreductie en -depositie, maar vooral op stikstofemissie en natuurbeheer.”