Luca Brecel wil af van dresscode met gilet en strikje in het snooker: “Als ik dat draag, verlies ik 20 procent van mijn spel”

Wereldkampioen Luca Brecel (28) wil af van de verplichte formele dresscode in het snooker met mouwloos gilet en vlinderdas. Aan het Britse medium ‘Metro’ zegt hij dat hij met meer casual kleding tot 20 procent beter speelt. In het Champion of Champions-toernooi mocht hij dinsdag een T-shirt dragen, maar Brecel kon zich niet plaatsen voor de kwartfinales.

Michael Van Damme

Snooker heeft heel precieze kledingvoorschriften die variëren van toernooi tot toernooi. Voor belangrijke afspraken zoals het WK is nog steeds de meest formele dresscode verplicht met een strikje en een mouwloos gilet.

Onze landgenoot Luca Brecel werd in die outfit wereldkampioen, maar toch zegt hij dat de stijve kleding hem beperkt.

“Het strikje is gewoon verschrikkelijk. Ik verlies ongeveer 20 procent van mijn spel als ik met een vlinderdas speel en achter de schermen zijn er wel meer spelers die dat zeggen.”

“Misschien is het tijd om wat losser om te gaan met de dresscode, want bij sommige shots voel je echt dat de kleding te strak zit. Ik begrijp dat het een kijksport is en dat het er waarschijnlijk goed uitziet op tv, maar we moeten er echt iets aan doen.”

Brecel met zijn trofee van wereldkampioen.© Getty Images

Snooker moet sneller

Momenteel wordt de Champion of Champions gespeeld, een prestigieus invitatietoernooi en daarin zijn de kledingvoorschriften minder strikt: een vlinderdas is niet verplicht en de spelers mogen zelfs een T-shirt dragen. Brecel geraakte dinsdag niet in de kwartfinales. De wereldkampioen ging kansloos met 4-0 onderuit tegen de Engelsman Barry Hawkins (WS-12).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verder pleit Brecel ook voor een schotklok, waardoor speler gedwongen zouden worden om sneller te spelen.

De Shoot Out is het enige toernooi dat momenteel gebruikmaakt van een schotklok tijdens de hoofdtour, maar de wereldkampioen zou graag zien dat dit op grotere schaal wordt ingevoerd om het spel te versnellen.

“Afgezien van de dresscode zou een schotklok misschien goed zijn, denk ik. Probeer het snooker sneller en aantrekkelijker te maken. Ik probeer het altijd vanuit het perspectief van de kijker te bekijken, want we zijn een entertainmentbusiness. We moeten ernaar streven om het snooker sneller en leuker te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer