Gent experimenteert opnieuw met zoutbakken voor burgers: "Zes locaties waar Gentenaars zelf kunnen strooien bij gladheid"

De stad Gent gaat ook deze winter opnieuw zoutbakken plaatsen op zes locaties in de stad. Het proefproject werd vorig jaar al uitgerold maar leverde nog te weinig info op. Gent roept inwoners ook op om gladde plekken online te melden. De stad belooft ook sneller bij te sturen als er plots gladheid optreedt.

Gent maakt zich klaar voor de winter en plant extra maatregelen om de strooiplannen te optimaliseren. De stadsdiensten hebben 6 strooiroutes op de weg (300 kilometer), 5 op fietspaden (80 kilometer) en 2 aan bruggen en onderdoorgangen. Die blijven ook komende winter behouden. De stad belooft beter overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer en ook met de buurgemeenten. Het is de bedoeling om de strooiroutes zo, over de gemeentegrenzen heen, op elkaar af te stemmen. 

Verlenging proefproject

Bij het strooien wordt er altijd gefocust op belangrijke verkeersassen, drukke (school)routes en hulpverleningszones (ziekenhuizen, brandweerkazernes). De stad roept Gentenaars ook op om zelf meldingen te maken via de website. Gent voorziet ook opnieuw 6 bakken met strooizout. Ze zullen onder meer ingezet worden op plekken waar er coating is op de weg, daar is het vaak gladder. Gentenaars kunnen er zelf zout nemen en met de hand strooien. Vorig jaar was er al een proefproject, maar er waren nog te weinig ijsdagen om de effecten van de strooibakken goed te meten. 

Valpartijen voorkomen

De stad benadrukt dat er ook sneller bijgestuurd zal kunnen worden als de omstandigheden veranderen, bijvoorbeeld na meldingen van de politie. Afgelopen winter waren er tijdens twee ochtendspitsen zware valpartijen omdat het strooizout en de pekel door regen was weggespoeld. 

600 ton zout

De vorige winter rukten de strooiploegen 22 keer uit, ze strooiden 600 ton zout en verspreidden ruim 150.000 liter pekel. De ploegen bestaan uit medewerkers van de stad die zich vrijwillig opgeven. De strooiploegen verzamelen rond 2.30 uur. Tussen 7 en 8 uur moeten alle straten en fietspaden gestrooid zijn. De stad houdt die aanpak ook deze winter verder aan. 

De VRT NWS-reportage van vorige winter over de strooibakken in Gent:

Videospeler inladen...

Meest gelezen