Rishi Sunak© AFP

Britse premier wil wet aanpassen om toch illegale migranten naar Rwanda te kunnen deporteren

De Britse premier Rishi Sunak wil zijn plan om illegale migranten te deporteren naar Rwanda toch doorzetten, ondanks een nederlaag in de rechtbank. Hij wil dat doen via een “noodwetgeving”.

mts
Bron: BELGA

Woensdagochtend noemde het Hooggerechtshof het Britse plan om asielzoekers naar Rwanda uit te wijzen illegaal, omdat het Oost-Afrikaanse land niet als een veilig derde land beschouwd kan worden.

Op een persconferentie woensdagnamiddag liet Sunak weten dat hij via een noodwetgeving wil verhinderen dat de plannen opnieuw worden geblokkeerd door een rechtbank in het Verenigd Koninkrijk of door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

“Ik zal niet toestaan dat een buitenlandse rechtbank deze vluchten tegenhoudt”, zei Sunak. Volgens experts zou dit erop kunnen wijzen dat de conservatieve regering uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens wil stappen of uitspraken van het hof in Straatsburg zou kunnen negeren.

In de zomer van 2022 stopte het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg de enige geplande vlucht met asielzoekers naar Rwanda op het laatste moment door middel van een tijdelijk bevel.

Sunak zei dat hij de geplande “noodwetgeving” ook zou gebruiken om ervoor te zorgen dat Rwanda door het parlement in Londen als veilig derde land zou worden gecategoriseerd. “Ik zal doen wat nodig is om deze vluchten van de grond te krijgen,” zei de regeringsleider.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer