Illustratiebeeld van een kamer in een psychiatrische instelling. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens (rechts) klaagt aan dat steeds meer kinderen en jongeren gedwongen worden om in zo'n instelling opgenomen te worden.
Volledig scherm
Illustratiebeeld van een kamer in een psychiatrische instelling. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens (rechts) klaagt aan dat steeds meer kinderen en jongeren gedwongen worden om in zo'n instelling opgenomen te worden. © Vertommen / Photo News

Iedere twee dagen belandt een kind in Vlaanderen onder dwang in de psychiatrie: “En vaak hebben ze niet eens een stoornis”

Kinderen in crisissituaties worden in Vlaanderen steeds vaker gedwongen naar de psychiatrie gestuurd. Nochtans hebben ze soms helemaal geen psychiatrische stoornis. “Zo'n verblijf kan traumatiserend zijn”, zegt Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. Ze waarschuwt voor de gevolgen: “Een meisje van tien jaar dat tussen volwassen psychiatrische patiënten terechtkomt, dat is schandalig.”

17 reacties

  • Wilfried Vanden Berg

    5 maanden geleden
    Kinderen in de psychiatrie . Ik ben van de jaren 53 dat kenden we zelfs niet . Wij waren toen kinderen , en konden spelen op straat en op speelpleinen . De overheid heeft dit allemaal kapot gemaakt . Nu hebben de ouders een systeem ontwikkeld , geef ze een smartphone of tablet dan zijn ze gelukkig . Een kind in de psychiatrie ? Laat ze sporten en spelen . De rest is pure geld klopperij . Een psychiater leert anderen , maar kan zijn eigen kinderen niet de baas .
  • oswald billiet

    5 maanden geleden
    Kinderen zitten uren voor een scherm en wat ze daarop zien tart soms de verbeelding. Hun apperceptie wordt verdrongen en ontwricht. Van daar al die agressiviteit. Nu moet je niet meer afkomen met het riedeltje dat ze met vriendjes moeten buiten spelen, zoals vroeger. Wie dat verklaart wordt nu zelf rijp geacht voor de psychiatrie. De onthutste psychiaters worden nu zelf in onzekerheid gebracht door een onoplosbaar probleem met jongeren. Zij twijfelen terecht maar staan onder verregaande druk.
  • els smits

    5 maanden geleden
    Psychiatrie is geen wondermiddel. Misschien kunnen we wat meer naar elkaar luisteren. CLB's die mss meer bereikbaar mogen zijn zodat jongeren hun verhaal en onzekerheden sneller kwijt te kunnen. Wijze volwassenen die hen de weg wat kunnen tonen hoe het leven in elkaar zit om tussen de bomen het bos te zien.
  • Johan Vervaeck

    5 maanden geleden
    Cruciaal punt, mijns inziens, is zo vlug mogelijk, een correcte diagnose stellen. Zolang deze niet gesteld is, zijn de problemen soms niet te overzien. Sommige psychische kwetsbaarheden zijn moeilijk te ontwarren en er zijn psychiaters die de diagnose niet durven stellen. Dit is begrijpelijk omdat zij maar een momentopname hebben bij de afspraak met hun patiënt.
  • philippe vancauwenberghe

    5 maanden geleden
    Bravo voor je inzet!! Philippe Van Cauwenberghe, psychiater