© Getty Images

Grootschalig onderzoek wijst uit: jonge vrouwen vatbaarst voor smartphoneverslaving

Ben je een jonge vrouw en lees je dit artikel? Dan is de kans groot dat je het doet op je telefoonscherm. De kans is ook groot dat je verslaafd bent aan dat scherm. Uit een nieuw grootschalig onderzoek, verschenen in het vakblad International journal of mental health and addiction, blijkt dat jonge vrouwen het grootste risico lopen om een smartphoneverslaving te ontwikkelen.

Hanne Vandenweghe

Wetenschappers, verbonden aan de universiteiten van Toronto en Harvard, bevroegen 50.423 personen tussen 18 en 90 jaar, en gedomicilieerd in 195 verschillende landen, over hun telefoongewoonten. De enquête bestond uit tien stellingen die de deelnemers beoordeelden met een score tussen 1 (helemaal oneens) tot 6 (helemaal eens). Op het einde kregen ze een totaalscore op 60 punten. Een concreet voorbeeld van een stelling waar de meesten het mee eens waren: “Ik gebruik mijn smartphone langer dan ik van plan was.”

De onderzoekers ontdekten dat vooral jonge vrouwen onder de veertig een grotere kans hebben om een smartphoneverslaving te ontwikkelen. Volgens de vorsers zou dit kunnen komen omdat vrouwen hun gsm vaker gebruiken voor sociale doeleinden, waardoor het telefoongebruik een meer consistente gewoonte wordt. De wetenschappers stellen ook dat vrouwen over het algemeen vaker last hebben van depressie en angst. Dat zou er dan weer toe kunnen leiden dat ze hun telefoon (langer) als afleiding gebruiken.

Uit de resultaten blijkt nog dat een smartphoneverslaving meer voorkomt in Zuidoost-Aziatische landen. In de Filipijnen wonen de meeste ‘schermzombies’, gevolgd door Maleisië. De oorzaak hiervan is voor de onderzoekers een raadsel. Een mogelijke verklaring kan zijn dat jonge mensen in deze landen meer druk ervaren om contact te houden met vrienden en familie. Een positieve noot: in Europese landen liggen de verslavingsscores lager. In Tsjechië blijken mensen het minst afhankelijk van hun telefoon, gevolgd door Zwitserland en Portugal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer