Freepik.com

Veilig surfen op het internet: dit zijn de 5 geboden

Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Digitale en Mediawijsheid, geeft 5 tips die kunnen helpen om veiliger te surfen op het internet. 

Xavier Taveirne is jouw WinWin-consumentenman. Deze week gaat er extra aandacht naar digitale inclusie, met extra lange afleveringen van WinWin, Iedereen Digihelper, van 9u tot 12u op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be

1. Beveilig je wifinetwerk

Wanneer je wifi niet goed beveiligd is, kunnen anderen zomaar toegang krijgen tot jouw bestanden of andere apparaten die aangesloten zijn op het netwerk. Criminelen zouden je netwerk zo kunnen gebruiken voor illegale activiteiten of jouw internetverkeer onderscheppen.

Tip: pas het paswoord van je wifinetwerk regelmatig aan. Het is ook een goed idee om een extra gastennetwerk - met een ander paswoord - in te stellen voor mensen die bij jou thuis op bezoek komen.

2. Kies verschillende wachtwoorden

Het is geen goed idee om voor al je verschillende accounts (e-mail, cloud, webshops, ...) hetzelfde paswoord te gebruiken. Dat is natuurlijk best handig, maar veilig is dat niet. Wanneer er een datalek zou zijn bij één van die diensten, dan kunnen hackers jouw paswoord te weten komen en kunnen ze toegang krijgen tot alle diensten waar je dat ene wachtwoord voor gebruikt. 

Tip: kies voor een sterk wachtwoord (minstens 15 tekens, combineer (hoofd)letters, cijfers en symbolen) dat niet te hard voor de hand ligt. Dus beter niet je geboortedatum of je naam.

Heb je problemen om al die verschillende wachtwoorden te onthouden? Gebruik een wachtwoordkluis. Dat is een programma dat alle verschillende wachtwoorden onthoudt en opslaat in de cloud. Bewaar ze niet zomaar in een (onbeveiligd) document op je computer. 

3. Gebruik tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is een dubbele beveiliging voor je accounts. Kort samengevat betekent het dat je twee keer inlogt in je account, op twee verschillende manieren. Bijvoorbeeld door je wachtwoord te combineren met een vingerafdruk op je smartphone of een code die je via sms krijgt toegestuurd.

Als iemand jouw paswoord toch weet te bemachtigen, kan die persoon daardoor nog steeds geen toegang krijgen tot je account.

4. Pas je privacy-instellingen aan

Denk goed na over welke informatie of beelden je met wie deelt, want het internet vergeet niet. Op accounts van sociale mediakanalen zoals Facebook, Instagram, X en TikTok kan je de privacy-instellingen aanpassen. Zo kan je onder andere kiezen wie jouw profiel te zien krijgt en wie jou berichten kan sturen.

5. Vergeet niet te updaten

Het internet evolueert razendsnel, waardoor er regelmatig updates nodig zijn. Die nieuwe versies van besturingssystemen of software voegen niet alleen nieuwe functies toe, maar dichten ook eventuele beveiligingslekken. Op die manier proberen makers nieuwe bedreigingen zo snel mogelijk in de kiem te smoren. Op veel toestellen kan je instellen om updates automatisch te laten installeren. Vaak krijg je ook een melding wanneer er een nieuwe update beschikbaar is.

Meest gelezen