HATIM KAGHAT

Onderzoekscommissie Seksueel Misbruik lanceert oproep voor slachtoffers die willen getuigen 

De parlementaire onderzoekscommissie naar het seksueel misbruik in de Kerk en daarbuiten heeft vrijdag een oproep gelanceerd naar slachtoffers die willen getuigen. Er is een contactpunt ingesteld bij de federale ombudsman.

De onderzoekscommissie naar seksueel misbruik werd in de Kamer opgericht naar aanleiding van de VRT-documentairereeks 'Godvergeten'. De eerste openbare hoorzitting vond vorige week vrijdag plaats met Rik Devillé, van de werkgroep Mensenrechten in de Kerk.

De commissie stelt dat ze de slachtoffers van het seksueel misbruik centraal wil plaatsen. Daarom is vrijdag bij de federale ombudsman een contactpunt gelanceerd, dat slachtoffers de mogelijkheid biedt om hun getuigenis met de commissieleden te delen.

De slachtoffers kunnen zelf kiezen welke informatie ze juist wensen te delen. De commissie benadrukt dat  elke getuigenis op een vertrouwelijke manier zal worden behandeld.

"Slachtoffers, die hun getuigenis wensen te delen met de commissie, kunnen deze zowel schriftelijk als per videoboodschap bezorgen aan het contactpunt dat hiervoor is opgericht", zegt Sophie De Wit (N-VA), de voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie. "Een getuigenis kan ook anoniem afgelegd worden."

De slachtoffers kunnen terecht op het e-mailadres getuigenisseksueelgeweld@federaalombudsman.be. Een brief kan verstuurd worden naar het adres van de Federale Ombudsman (Getuigenis seksueel geweld): Leuvenseweg 48 bus 6 in 1000 Brussel.

Eind maart aanbevelingen

Commissievoorzitter Sophie De Wit zegt dat het de bedoeling is om slachtoffers ook in de commissie zelf te laten getuigen. "De mensen kunnen aanduiden of ze in de commissie gehoord willen worden", zegt ze in een reactie aan Belga. "Maar we houden er rekening mee dat het onmogelijk zal zijn om iedereen die dat wenst uit te nodigen." Omdat de huidige legislatuur bijna op haar einde loopt, zal de onderzoekscommissie namelijk al eind maart haar aanbevelingen moeten formuleren. 

"We kunnen moeilijk inschatten hoeveel mensen zich gaan aanmelden. We verwachten: veel", aldus De Wit. "Het is dan ook een grote bezorgdheid dat mensen ontgoocheld zullen zijn als ze niet kunnen getuigen. Daarom hameren we nu ook op schriftelijke getuigenissen: we gaan die als even waardevol beschouwen."

Meest gelezen