‘Extreemrechtse’ Emmanuel Maris veroordeeld tot 12 maanden cel voor aanzetten tot haat en geweld

Zutendaal -

Emmanuel Maris (62), de veelbesproken man uit Zutendaal die vooral bekend is als de verdachte van de brandstichting van het asielcentrum in Grote-Spouwen, kreeg vrijdag een celstraf van twaalf maanden voor het aanzetten tot haat en geweld door verschillende Facebookposts. Zo deelde hij een filmpje over de aanslag in Nieuw-Zeeland.

Shauni Deferm

Emmanuel Maris werd gedagvaard voor de schendingen van de racismewet door het posten van extreemrechtse filmpjes en audiovisueel materiaal op Facebook. Via verschillende Facebookprofielen probeerde hij volgens de Tongerse aanklager zijn extreemrechts denken te verspreiden, en dat deed hij samen met zijn ex-vriendin, met zeer gruwelijke filmpjes.

“Zo deelden ze een promotiefilmpje voor de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland (een terroristische aanslag op twee moskeeën op 15 maart 2019, waarbij 51 doden vielen, nvdr.), gepleegd door een extreemrechtse militant. Ze verheerlijken deze daden en op die manier roepen ze op om zo’n feiten te plegen“, zo stelde de aanklager tijdens de behandeling van de zaak. Volgens de procureur is het ook duidelijk dat ze hun gewelddadige boodschap vooral richtten tegen de islamitische gemeenschap en dat ze aanslagen en geweld aanmoedigen.

Naast de choquerende videobeelden van de aanslag in Nieuw-Zeeland, deelden ze ook veelvuldig andere extreemrechtse posts. “Ze verspreidden de beelden van concentratiekamp Auschwitz met de tekst ‘welcome, refugees, to Polands new five-star hotel’. (welkom, vluchtelingen, in het nieuwe vijfsterrenhotel van Polen, nvdr.)”, klonk het. Maar voor die post kreeg de man de vrijspraak. De andere Facebookposts komen hem wel te staan op twaalf maanden cel en een geldboete van 800 euro. Zijn vriendin moet voor zes maanden naar de gevangenis en dezelfde boete betalen.

© ShDe

Debat aanwakkeren

Emmanuel Maris, vroeger lid van de extreemrechtse Vlaams-Nationale actiegroep Voorpost en van Vlaams Belang, kwam nooit opdagen in de rechtbank omdat hij ondertussen in Hongarije woont, maar vorige maand stond hij tijdens de laatste zitting toch opeens voor zijn advocate, meester Yasmine Driessen.

Toen beweerde hij dat hij zijn extreemrechts denken aan de kant had geschoven. Volgens hem was het niet wat het leek. “Ik wilde nooit iemand beledigen. Ik heb helemaal niets tegen moslims of asielzoekers. Ik heb zelf veel Turkse en Marokkaanse vrienden. Maar de regering moet wel opletten wat ze in België binnenlaten. Ik vind dat het asielbeleid op dat punt veel strenger mag en dat statement wilde ik maken. Ik wilde het debat aanwakkeren door die filmpjes te posten.”

Vroeger had de man wel een grote interesse in oorlogsvoering en dat viel ook de onderzoekers op tijdens de huiszoeking bij zijn thuis. Voor een telescopische wapenstok die er werd aangetroffen krijgt hij een bijkomende celstraf van twee maanden en een geldboete van 800 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer