© ATV

Hij komt, hij komt…: ontdek hier wanneer Sinterklaas in jouw gemeente zijn intrede maakt

Het is weer bijna zo ver. Binnen een week of twee zullen Sinterklaas en zijn Pieten de brave kinderen in onze provincie opnieuw verblijden met een bezoekje, cadeautjes en chocolade. Om dat alles in goede banen te leiden, komt de Goedheiligman dit weekend al aan in ons land. Wij geven een overzicht van waar en wanneer hij zijn intrede maakt.

ls ho svds lidb givl cvr it

Stad Antwerpen

Beginnen doen we met de intrede van Sinterklaas in Antwerpen. Zaterdagmiddag rond 13u50 zal de Sint met zijn gevolg aanmeren bij het ponton aan het Steenplein. Burgemeester Bart De Wever en presentator Bart Peeters zullen daar klaarstaan om hen te verwelkomen. In een stoet trekt heel het gezelschap via de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui naar de Grote Markt, waar de Sint vanop het balkon van het stadhuis zijn traditionele toespraak zal geven. Daar zal de aankomst van de stoomboot op groot scherm te volgen zijn.

De intrede zal zoals elk jaar ook live uitgezonden worden op Ketnet vanop de Grote Markt. Daar leiden Ketnetwrappers Sarah Mouhamou en Gloria Monserrez alles in goede banen en zullen onder andere de KetnetBand, Kaatje, Viktor en Kamiel voor amusement zorgen vanaf 13u. Het einde is voorzien om 15u.

Route van de Sint© Stad Antwerpen

In de andere Antwerpse districten zal de Goedheiligman pas later de kinderen gaan begroeten. In Ekeren doet hij dat op zaterdag 25 november aan zwembad De Schinde om van daaruit richting Kasteel Veltwijck te trekken. Daar kunnen kinderen hun kleurplaat aan de Sint afgeven in ruil voor een cadeautje en een foto. De kleurplaten zijn te vinden bij deelnemende handelaars in het district.

Op woensdag 29 november komt Sinterklaas naar Berchem. Vanaf 13u verwelkomen de pieten alle kinderen op het Kunstenplein, achter bibliotheek De Poort. Om 14u30 zal de Sint zelf iedereen toespreken. De hele namiddag zullen er doorlopend acts, grime en animatie zijn, alsook voorleeshoekjes en foodtrucks voor hongerige kinderen en hun ouders.

In Merksem trekt Sinterklaas samen met zijn pieten door het district op zaterdag 2 en zondag 3 december. Hij zal van deur tot deur gaan en kinderen begroeten met wat lekkers. Wie de Sint wil ontvangen, moet zich vooraf inschrijven bij de Gezinsbond. Meer info vind je hier.

Ook op 3 december maakt de Sint zijn opwachting in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. In vrijetijdscentrum De Schelde zullen kinderen samen met Sinterklaas en zijn pieten op zoek gaan naar het schoorsteenbeest dat heel wat roet in het eten gooit. Daarna maakt de Sint nog tijd om alle kinderen van wat lekkers te voorzien. Meer info en tickets voor de voorstelling vind je hier.

In Wilrijk trekt de Sinterklaasparade ook zondag 3 december door de straten. Om 13u30 vertrekt de stoet aan het Pastoor Pauwelsplein om anderhalf uur later aan te komen op de Bist. Wie wil, kan met de Sint en zijn gevolg meestappen of hen onderweg opwachten. Om 15u zal de Sint samen met de kinderen kijken naar een optreden van het kinderkoor van Academie Wilrijk. Meer info en de route van de parade vind je hier.

Tot slot kunnen gezinnen ook in Hoboken de Goedheiligman verwelkomen op 3 december. Daar komt hij met zijn boot aan om 14u aan de steiger van de veerpont. Daarna vertrokken ze met paard en kar naar park Gravenhof, waar de hele namiddag voor plezier wordt gezorgd door jeugdverenigingen. Er zal ook een knutselworkshop zijn.

Sinterklaas in Wijnegem© Hugo Gerstmans

Noordrand

In Wuustwezel sluiten Sinterklaas en zijn gezelschap aan bij de Lichtstoet op zaterdag 18 november. Die vertrekt om 17u vanop het plein Achter d’Hoven naar het gemeentehuis, waar de Sint zal aansluiten. Samen maken ze een rondgang door het dorp met als eindpunt op plein Achter d’Hoven, waar een groot Sinterklaasfeest zal plaatsvinden, met animatie, muziek, hapjes en drankjes. Bezoekers vanuit Sterbos en Brecht kunnen met een de Vrolijke Pieten pendeldienst naar het evenement komen.

Zondag 19 november zal Sinterklaas zijn intocht maken in Essen. De Goedheiligman zal in zaal Heikant kinderen begroeten tijdens een leuke sintnamiddag.

In Schoten komt Sinterklaas op zaterdag 25 november naar cultuurcentrum De Kaekelaar. Daar kunnen kinderen hem ontmoeten en genieten van leuke randactiviteiten. Eerst trekt nog een sintstoet door de gemeente.

Ook op zaterdag 25 november komt de Sint met de trein aan in Kapellen. Hij wordt samen met zijn pieten om 13u verwacht aan het station, waar de burgemeester hen zal opwachten. Van daaruit vertrekt een stoet richting winkelcentrum Promenade, kinderen die meewandelen, krijgen dan een cadeautje en wat lekkers. Vanaf maandag kunnen kinderen ook een tekening ophalen aan de balie van de sportdienst. Sinterklaas loot dan op 6 december in elke leeftijdscategorie twee winnaars uit.

Ook Westmalle verwelkomt de Goedheiligman op 25 november. Een stoet met praalwagens zal om 13u30 aan de Leopold III-laan vertrekken en twee uur lang door de gemeente rijden. De stoet komt aan op 15u30 aan het gemeentehuis, waar de Sint ontvangen zal worden door burgemeester Sanne Van Looy. Voor het eerst kunnen dappere kindjes daar hun tutje aan de Sint kunnen geven.

Tenslotte trekt de Sint ook in Brasschaat door de straten op 25 november, boven in een dubbeldekker. Om 10u30 vertrekt hij aan Patio Donk, waar alle kinderen zonder reserveren bij de Sint terechtkunnen. Op andere plekke op de route moeten plaatsjes gereserveerd worden. Dat kan hier. Sinterklaas trekt in zijn dubbeldekker door alle winkelkernen van de gemeente.

In Sint-Antonius (Zoersel) kunnen kinderen de Sint begroeten op zondag 26 november. Daar zal hij aankomen op 14u15 op de parking van de Colruyt om van daaruit verder te trekken naar kleuterschool Antoontje. Meer info en inschrijven kan hier.

Op woensdag 29 november zal de Sint ook in Brecht aanwezig zijn tijdens de boek/cd-voorstelling van Jan De Smet van De Nieuwe Snaar. Die zal vanaf 14u zijn gemoderniseerde Sinterklaasliedjes voorstellen met Sinterklaas als gezelschap. Meer info vind je hier.

Aankomst van Sinterklaas in Hove in 2014© RR

Zuidrand

Zaterdag 18 november komt Sinterklaas in Hove aan met de trein. Om 10u30 verwelkomen Stefan en Pietelien de Goedheiligman bij zijn aankomst, waarna ze samen richting het dorpscentrum wandelen. Daar is er de Grote Snoepworp en kunnen kinderen een praatje maken met Sinterklaas.

Edegem ontvangt de Sint op 29 november op het Gemeenteplein. Om 13u30 vertrekt de sintstoet aan de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek richting het oud gemeentehuis. Daar ontvangt Sinterklaas kinderen van 14u tot 17u. Op het Gemeenteplein is randanimatie voorzien.

Op zaterdag 2 december brengt Sinterklaas een bezoek aan de wekelijkse markt in Kontich. Via de website van de gemeente kunnen kinderen een kleurplaat downloaden om die dag af te geven.

Een dag later, op 3 december, rijdt de Sint met een stoet door de straten van Boechout. Om 9u30 vertrekt het gezelschap aan het Jef Van Hoofplein, om via het gemeentehuis, het Musseplein, BKO De Wigman in Vremde naar Sportpark Sneppenbos te rijden. Daar zijn alle kinderen vanaf 13u de hele namiddag welkom in het Sinterklaasspeeldorp. Kinderen kunnen er ook op de foto met de Sint, maar daarvoor moeten ouders wel vooraf reserveren.

In Wommelgem verschijnt de Sint ook op zondag 3 december. In de theaterzaal van vrijetijdscentrum Brieleke wordt een Sinterklaasfeest georganiseerd van 14u tot 17u, waar kinderen ook kunnen deelnemen aan het pietenparcours. Reserveren is gratis, maar verplicht en kan hier.

Mortsel organiseert op 3 december ook een feest voor Sinterklaas, in de Kaleidoscoop Kunstfabriek. Antoon Offeciers en Ken Pichal zullen de muziek verzorgen, daarna zijn er verschillende workshops en pannenkoeken voor de kinderen. Tickets kopen kan hier.

Sinterklaas in Beerse vorig jaar© Bart Van den Langenbergh

Kempen

In Arendonk meert Sinterklaas meert zondag 19 november rond 14u per boot af aan op het kanaal Dessel-Schoten in de omgeving van Coach2Travels, waar hem een ontvangst met fanfare wacht. Daarna gaat het per bus naar de Sint-Jozefskerk in Voorheide, waar zich een kleine kindershow ontvouwt.

Voor het eerst verwelkomt Beerse de sint op zaterdag 18 november om 13.30u aan Brug 5 op Steenbakkersdam. Daarna is er een optocht naar het kerkplein onder begeleiding van de fanfare. Op het plein is er een welkomfeestje met dans en zang.

Naar Geelse gewoonte komen Sint en zijn pieten zaterdag 18 november om 14u per trein aan in het station. Na het warme onthaal gaat de stoet, met Sinterklaas in een rijdend schip, naar de Markt, waar vervolgens een groots kinderfeest losbarst.

Sinterklaas in zijn rijdend schip in Geel vorig jaar© Hans Otten

De (stoom)boot brengt Sinterklaas en zijn pietenleger op zaterdag 18 november om 14u aan wal op de Noordervaart bij de jachthaven in Herentals. Daarna trekt het feestelijke gezelschap naar sporthal Vossenberg in het centrum voor een spetterend kinderfeest.

De sint komt, inclusief zijn gekke pieten en een zak vol vrolijke liedjes en zalige zoetigheid. Iedereen is zaterdag 18 november om 14u welkom bij de kiosk in het centrum van Meerhout.

Sint komt op zaterdag 18 november rond 13.15u per boot aan in de jachthaven op de Nieuwe Kaai in Turnhout. Daarna volgt een feestelijk ontvangst met een grootse show. Om 15u vertrekt het gezelschap in stoet door de centrumstraten naar de Grote Markt, waar een toespraak van de Sint volgt, met lekkers, geschenken en veel zang en dans.

De grote sinterklaasintocht in de enclavetweeling Baarle-Hertog-Nassau staat voor zondag 26 november gepland. Hij arriveert rond 14u op het Sint-Annaplein, waarna hij op rondrit door het dorp vertrekt.

Sinterklaas maakt op zaterdag 25 november om 14u zijn opwachting in het Balense vrijetijdscentrum De Kruierie. Daarbij verzorgt Jeugdorkest Muzaïek een kort concertje met kinderliedjes. De kindjes kunnen tekeningen afgeven en zich met de goedheilig man laten portretteren. Deelname kost 10 euro.

Sinterklaas en zijn pieten maken op zaterdag 25 november de verplaatsing naar Oud-Turnhout, waar kinderen de hele dag aan een zoektocht bij de lokale handelaars kunnen deelnemen. Om 10u zijn Sint & Piet aan de kerk van Zwaneven te ontmoeten, vanaf 11.30u op het dorpsplein en vanaf 14u aan de kerk van Oosthoven.

Sinterklaas en zijn helpers komen op zaterdag 25 november om 11u aan in het gemeenschapscentrum van Sint-Jozef-Rijkevorsel. Kinderen zijn er al vanaf 10u welkom om samen te knutselen en spelen.

Sint en Pieten houden hun traditionele stoet in een koets door Vosselaar op zondag 26 november. De officiële aankomst is om 9.45u op het Cingelplein, onder leiding van fanfare De Ware Vrienden. Daarna trekt de optocht langs wijken en speelpleinen.

Aankomst van Sinterklaas in Lier in 2022© Dirk Van de Velde

Regio Mechelen

Sinterklaas verblijft in aanloop naar 6 december in het stadhuis van Mechelen. Daar kunnen kinderen samen met de pieten op zoek naar de melodie van het beiaardliedje van de Sint, want zonder kan hij het Sinterklaasfeest dit jaar niet op gang trappen. De stad organiseerde ook een interactieve wandeling door de binnenstad, waar kinderen Sinterklaas kunnen helpen de code van de chocoladekluis te kraken. Een brief schrijven naar de Sint kan ook, kinderen kunnen die vanaf 25 november posten in de speciale rode brievenbus aan het stadhuis.

In Lier komt Sinterklaas op zaterdag 18 november aan. Vanaf 13u30 zijn alle inwoners welkom op de Werf en de Hoge Brug, rond 14u zal hij dan samen met zijn Pieten per boot arriveren en aan wal gaan. Daar wordt hij verwelkomd door Liers burgemeester Rik Verwaest. De Pakjespieten zullen voor de kinderen klaarstaan achter het stadhuis met cadeautjes. Een persoonlijk bezoek aan de Sint brengen kan in het stadhuis tussen 15u en 17u. Reserveren kan hier.

Puurs-Sint-Amands krijgt dit jaar twee keer bezoek van Sinterklaas. Op zaterdag 18 november maakt hij zijn intrede in het centrum van Puurs (Puurs-Sint-Amands) met de trein. Daar zal hij om 14u de kinderen begroeten aan het station, om daarna verder te trekken naar het Dorpshart, waar hij cadeautjes zal uitdelen en animatie heeft voorzien. In Lippelo (Puurs-Sint-Amands) komt hij al vliegend voorbij in de helikopter op 3 december. Hij zal landen op het voetbalplein van Lippelo om daar de kinderen te begroeten en samen met hen richting de parochiezaal te wandelen. Daar is voor de oudere kindjes een kleine animatieshow en de jongsten mogen bij de Sint op schoot. Na afloop van de show mag iedereen een leuk cadeau uitkiezen

Sinterklaas in Mechelen in 2019© Leo De Nijn

Op 25 november brengt Sinterklaas om 14u een bezoek aan de Abdij van Bornem. Daar kunnen kinderen hun pietendiploma behalen of langsgaan in de sintcaravan. In aanloop naar zijn bezoek staan er allerlei activiteiten op het programma zodat de kinderen zich kunnen voorbereiden voor de grote dag. Zo helpt de gemeente op 22 november haar jongste inwoners met het schrijven van een brief naar de Sint tijdens een workshop. Op 2 december is er tenslotte nog een kookworkshop gepland waar kinderen samen met hun ouders speculaastruffels, marsepein en pepernoten leren maken.

In Nijlen komt de Sint op 25 november met de trein aan. Om 13u10 zal hij de kinderen begroeten en in stoet naar het gemeentehuis trekken, waar de burgemeester hem zal ontvangen. Van daaruit gaat hij verder naar zaal Kempenland, waar alle kinderen welkom zijn en een verrassing krijgen.

In Berlaar zal de Sint op zaterdag 2 december met zijn Pieten in een bus door de straten rijden. De bus vertrekt om 12u30 in Berlaar-Heikant en maakt verschillende tussenstops, waaronder eentje aan de Tutjesboom, waar de Pieten de tutjes zullen meenemen. Ze hebben ook voor elk kind wat lekkers mee. Op het Kardinaal Cardijnplein, aan het station van Melkouwen, op het Stationsplein en aan het gemeentehuis staan er Sintpostbussen, waar kinderen hun tekening voor de Sint kunnen deponeren. Uit alle tekeningen zullen Sinterklaas en zijn Pieten drie winnaars selecteren.

Zondag 3 december brengt de Sint een bezoek aan Duffel. Van 9u30 tot 12u30 kunnen kinderen de Goedheiligman ontmoeten in de bibliotheek en hem hun kleurplaat geven. Naar aanloop van zijn bezoek kunnen ze daar kleurplaten vinden om mee te nemen.

In Sint-Katelijne-Waver nodigt de Gezinsbond Sinterklaas uit op een feestelijk ontbijt op zondag 3 december. Alle kindjes tot 12 jaar ontvangen een cadeautje van de Sint. Het Sinterklaasfeest met ontbijt vindt plaats in de refter van basisschool Dijkstein in de Maanhoeveweg.

In Bonheiden organiseert dansschool Bolero op zondag 3 december een Sinterklaasontbijt in gemeenschapscentrum ’t Blikveld. Er is zowel een ontbijtbuffet als afhaalboxen. Het ontbijt ter plaatse wordt geserveerd van 8.30 tot 10.30u en van 10.30 tot 13u. Ontbijtboxen kan je ophalen van 8 tot 9u of van 9 tot 10u. “Tussen 10 en 11u brengt Sinterklaas een bezoekje aan alle brave kindjes”, deelt de dansschool mee. “Natuurlijk heeft hij ook gedacht aan de kindjes thuis. In hun box vinden ze een verrassing terug.” Inschrijven voor het ontbijt kan hier.

De Putse Korfbalclub organiseert op zondag 3 december een Sinterklaasontbijt. Je kunt verschillende soorten ontbijtmanden bestellen, met of zonder cava of champagne. “De cava en champagne zijn zorgvuldig geselecteerd, van uitstekende kwaliteit en rechtstreeks van bij de boer”, deelt de club mee. “Een kinderontbijt kost 13 euro. Bij alle opties zit een verrassing van de Sint.” Inschrijven kan via hun website. Leveren is mogelijk binnen de gemeente Putte tussen 8 en 10u.

Sinterklaas komt op woensdag 6 december naar cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg met De Mega Sint Show. Hij brengt YouTube- en TikTok idolen Party Piet Pablo en Love Piet mee. Samen vertolken ze hun grootste hits, zoals De Pieten Sinterklaas Move. Er zijn opvoeringen om 14.15 en 16.30u. Meer info en tickets vind je hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV