130 inwoners wonen infosessie over fusie Hasselt en Kortessem bij, maar blijven met veel vragen achter: "Te laat en te abstract"

Zo'n 130 inwoners hebben vandaag een infosessie bijgewoond over de fusie tussen Hasselt en Kortessem.  De belangstelling voor de infosessie was groot, maar veel inwoners kwamen met erg concrete vragen en vonden de informatie niet voldoende. Komende dinsdag zal de gemeenteraad beslissen of de fusieplannen definitief doorgaan.

Zo'n 130 inwoners van Hasselt en Kortessem zijn deze voormiddag in het cultureel centrum De Mozaïek in Kortessem naar een infosessie gekomen over de toekomstige fusie. Komende dinsdag wordt er definitief gestemd of Hasselt en Kortessem gaan fuseren. Maar voor het zover is, wilden ze hun burgers inlichten over de fusieplannen.

De infosessie begon met een panelgesprek met de burgemeester van Kortessem Tom Thijsen (CD&V), de burgemeester van Hasselt Steven Vandeput (N-VA) en Lieven Janssens. Die laatste is zowel professor aan de Universiteit Antwerpen als burgemeester van Vorselaar voor de lokale partij ACTIEV.

"We hebben de mensen heel veel informatie kunnen geven en ik denk dat we hen wel hebben gerustgesteld", zegt Steven Vandeput (N-VA), burgemeester van Hasselt. "We wilden graag aantonen dat een fusie voor alle inwoners effectief beter is. Onze deur heeft altijd opengestaan voor vragen en we proberen daar dan ook de nodige aandacht aan te geven."

Ook Tom Thijsen (CD&V), burgemeester van Kortessem kijkt positief naar de infosessie. "Het is belangrijk om gedachten uit te wisselen over de fusie. Voor sommigen is het heel snel gegaan en daar moeten we alle begrip voor tonen om te antwoorden op de vragen."

"Te laat en te abstract"

Na het woordje uitleg konden de inwoners de infopanelen bekijken. Ze konden ook hun vragen en bedenkingen kwijt. Al waren de antwoorden voor veel mensen niet wat ze hadden gehoopt. "De infosessie komt te laat en is te abstract", vindt An Pirlot. "Er wordt voortdurend gesproken over een betere, nabije dienstverlening. Maar in mijn ogen is er niet één keer gedefinieerd wat dat nu eigenlijk betekent. Wat zijn de zaken die ik als burger effectief extra ga krijgen in mijn dienstverlening die ik op dit moment niet heb? Daar had ik graag een antwoord op gehad." 

Ik hoop dat Kortessem zijn landelijke karakter behoudt en dat we niet het kleine broertje van Hasselt worden

Davy De Hauwere

"Ik hoop dat Kortessem zijn landelijke karakter behoudt en dat we niet het kleine broertje van Hasselt worden", zegt Davy De Hauwere. "We hebben een samenwerking met Erfgoed Haspengouw. Hoe gaat dat in de toekomst werken?" vraagt Jos Punie zich als lid van de Heemkundige Kring af.

Ook Vincent Ramaekers blijft op zijn honger zitten. "Ze zijn vooral ingegaan op de vraag waarom ze gaan fuseren. Zo een infosessie had ik eerder aan het begin van het traject verwacht." Hij had liever wat concrete zaken gehoord. "In Hasselt heb je bijvoorbeeld H-bussen. Komt er ook zo een in Kortessem?"

Meest gelezen