Geels in 2017© Belga Image

Club Brugge en Anderlecht rouwen om overleden spits Ruud Geels (75)

De Nederlandse voormalige topspits Ruud Geels is op 75-jarige leeftijd overleden. De aanvaller speelde in zijn loopbaan voor onder andere Club Brugge en Anderlecht. Hij droeg 20 keer het shirt van het Nederlands elftal.

Bij Club Brugge (1972-74), zijn eerste club buiten Nederland, scoorde hij 28 goals in 53 matchen, in zijn eerste seizoen werd hij ook kampioen met Club. Daarna trok hij naar Ajax waar hij vier seizoenen speelde. Hij scoorde liefst 138 goals voor de Amsterdammers. Na Ajax keerde hij één seizoen terug naar België. Bij Anderlecht scoorde hij 25 keer in 28 matchen.

In totaal werd de kopspecialist vijf keer topscorer van de Eredivisie en won met Feyenoord de Europa Cup 1 in 1970. Behalve voor de clubs uit de traditionele top drie in Nederland speelde Geels nog voor Telstar, Go Ahead Eagles, Sparta, NAC.

Ajax schrijft in een in memoriam op de clubwebsite: „Altijd scoorde hij, maar nooit stond hij écht op de voorgrond. Met het overlijden van Ruud Geels is Ajax een van zijn beste spitsen ooit ontvallen.”

Geels beëindigde zijn succesvolle loopbaan op 32-jarige leeftijd. De 20-voudig international van het Nederlands elftal (elf doelpunten) voelde zich niet altijd thuis in het soms harde voetbalwereldje. De aandacht van de media werkte hem op de zenuwen. Geels ging na zijn loopbaan als voetballer aan de slag als schilder. „Ik heb de glitter en bekendheid als een last ervaren”, vertelde hij een keer bij het tv-programma Barend & Van Dorp. „Zal ik eens iets heel eerlijks vertellen? Als ik op de ladder was blijven staan, dan was ik misschien veel gelukkiger geweest.”  (De Telegraaf)

Ruud Geels, met zijn typische kapsel, rechtsonder op de ploegfoto van Anderlecht.© BELGAIMAGE

Een zoveelste kopbalgoal voor Ajax, hier tegen Feyenoord.© ANP / C. Barton van Flymen

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer