ScĆØne: Dodi Al Fayed en prinses Diana raken innig bevriend.
rechten: Netflix

Was Dodi al verloofd? Stapte Charles het mortuarium binnen? "The crown", waar de fictie in de details zit

"Fictie of drama gebaseerd op historische gebeurtenissen." De makers van de populaire Netflixreeks "The crown" benadrukken het zowat elk seizoen. En dit zesde en laatste seizoen is het niet anders: fictie en realiteit zijn nauw verweven om een menselijk - en deze keer diep tragisch - verhaal te schetsen. Een aantal (on)waarheden per aflevering op een rij (en opgelet dus: spoilers!).

In de jaren 80 en 90 is er wellicht geen enkele vrouw zoveel gefotografeerd en beschreven als prinses Diana. Van "prinses van het volk" over stijlicoon tot onvoorspelbare, doorgeslagen ex: Diana was het allemaal.

De scenaristen, acteurs en kostuumontwerpers van "The crown" zijn er zich maar al te goed van bewust en hebben - naar eigen zeggen - flink wat research gedaan. Dat is ook te merken (en mag gezegd worden). De fictie leunt sterk aan bij de realiteit en zit hem in kleinigheden of gemorrel aan tijdslijnen.Ā  Ā 

Aflevering 1: Persona non grata

Zat Diana in Saint-Tropez toen Camilla haar 50ste verjaardag vierde?
Ja. Prinses Diana bracht samen met zonen William en Harry in 1997 haar vakantie door in Saint-Tropez (Frankrijk), op uitnodiging van de Egyptische zakenman en miljardair Mohamed "Mou Mou" Al Fayed. Ze logeerden van 11 tot 20 juli op zijn luxejacht The Jonikal en in zijn villa Castle St. Therese.

En ja, Diana is gehuld in badpak-met-luipaardprint op een boot naar paparazzi gevaren om hen te confronteren met hun gedrag. Dat gebeurde op 14 juli (dixit de Britse krant The Independent), terwijl het verjaardagsfeestje van Camilla Parker Bowles, de oude en nieuwe liefde van prins Charles, plaatsvond op 18 juli op Highgrove. Dat is het privƩlandgoed van de toenmalige Britse kroonprins in Gloucestershire.

ScĆØne: Diana voor de lens in Saint-Tropez.

Dat "The crown" de voorpagina van The Sun toont met zowel een feestende Camilla als een bereidwillig poserende Diana, klopt niet. Maar dat de berichtgeving over de jarige Camilla die week overschaduwd werd door Diana, klopt wel. De prinses werd honderduit met telelens gefotografeerd (in verschillende badpakken) en met Harry op een jetski.

Was prinses Margaret op Camilla's feestje?
Het verjaardagsfeest voor Camilla telde tachtig gasten, onder wie haar ex-man Andrew Parker Bowles en zijn tweede echtgenote Rosemary. Nee, geen enkele royal - behalve Charles dan - was aanwezig, ook prinses Margaret niet. Die laatste kon haar zus, de Queen, dus niet gebeld hebben om haar te overtuigen dat Charles eindelijk zielsgelukkig was en dat het hem menens was met Camilla. Laten we zeggen dat dit een sentimentele interventie was van het brein achter "The crown", Peter Morgan.Ā 

Charles kreeg pas zijn approvalĀ van mummy drie jaar later: de Queen en Camilla ontmoetten elkaar pas officieel in 2000. Volgens BBC zaten ze op de 60ste verjaardag van de Griekse koning Constantijn II, eveneens op Highgrove, zelfs aan dezelfde tafel.

ScĆØne: De jarige Camilla op Highgrove.

Aflevering 2: Two photographs

Ging Dodi Al Fayed trouwen met een ander in augustus 1997?
Ja, en blijkbaar nee. Het Californische model Kelly Fisher beweerde dat zij en Dodi verloofd waren, een woordvoerder van de familie Al Fayed ontkende dat echter. Toen de kusfoto's van Dodi en Diana breed in de pers werden uitgesmeerd, stapte Fisher naar de rechtbank en hield een emotionele persconferentie waarbij ze zwaaide met een joekel van een verlovingsring.

Kelly Fisher met haar advocaat op de persconferentie. (geen scĆØne uit "The crown")

De rechtszaak ging natuurlijk niet over het verbreken van de verloving. Maar Fisher wilde een schadevergoeding wegens "contractbreuk", omdat ze haar carriĆØre voor Dodi was gestopt. In "The crown" biecht Dodi ook op aan Diana: "Ik zei dat ze moest stoppen met werken. Ze heeft veel geld misgelopen." Dodi zou Fisher 460.000 euro beloofd hebben in ruil, maar ze had slechts 55.000 dollar ontvangen. Fisher trok de rechtszaak in toen Dodi verongelukte.

Heeft Mohamed Al Fayed de Italiaanse paparazzo Mario Brenna ingeschakeld?
Dat blijft onduidelijk. Mario Brenna maakte de foto's waarop Dodi en Diana elkaar kussen op het Al Fayed-jacht, ergens dobberend op de Middellandse Zee. Hun locatie werd verraden door Dodi's vader Mohamed na een telefoontje, insinueert "The crown". Met de foto's wilde Mohamed een duidelijke boodschap sturen naar het paleis. De Sunday Mirror betaalde voor de rechten toen het monsterbedrag van 285.000 euro.

Brenna was in werkelijkheid, naast een paparazzo-met-reputatie ook fotograaf voor modehuizen als Versace. Na de verkoop van de beruchte zoenfoto's probeerde hij uit de schijnwerpers te blijven. In 2017 gaf Brenna een zeldzaam interview waarin hij vertelde dat hij drie dagen op de loer lag en dat hij de waarde van de foto's helemaal niet besefte.Ā 

(geen scĆØne uit "The crown") Mario Brenna in 2015 vanuit een helikopter om foto's te bekomen van het huwelijk van Pierre Casiraghi, de zoon van prinses Caroline van Monaco.
2015 Robino Salvatore

Andere berichten melden dat Brenna die zomer gewoon in de buurt was voor een andere opdracht en puur geluk had. EenĀ lucky shot. De Brits-Amerikaanse journalist Tina Brown weet dan weer dat het Diana zelf was die Brenna had getipt. Dat schrijft ze in haar boek "The palace papers" vorig jaar. Om een zekere Hasnat Khan jaloers te maken. "De hartchirurg met wie ze na haar scheiding een relatie kreeg, maar die niet wilde trouwen omdat hij niet elke dag in de roddelbladen wilde staan", aldus Brown.Ā 

Wat met die andere fotograaf Duncan Muir?
De doodbrave Schotse royaltyfotograaf die losjes bij voornaam aangesproken wordt door de Queen in "The crown" is een verzinsel. Hij bestaat niet. De foto's van Charles, Harry, William en hun hond aan de Dee-rivier op de gronden van Balmoral, bestaan wel. Een selectie aan fotografen werd in augustus 1997 toegelaten.

Een verwaarloosbaar detail: de zwarte labrador die in "The crown" achter de kiezels van William in het water jaagt, was niet alleen. Hij vertoefde in het gezelschap van een corgi. Het klopt ook dat de prinsen William en Harry nooit tuk zijn geweest op verplichte fotosessies. "De Muur (aan lenzen)", noemt Harry het in zijn memories "Reserve". "Alleen als we ons voor de Muur vertoonden, lieten ze ons korte tijd gerust. Willy en ik koesterden er een diepgewortelde haat tegen."Ā Ā 

De "exclusieve" foto van Duncan Muir. (scĆØne "The crown")
De echte fotosessie midden augustus.

Aflevering 3: Dis-moi oui

Kreeg Harry nog een laatste verjaardagscadeau van Diana?
Ja. Diana stierf op 31 augustus, Harry verjaart op 15 september. In "The crown" is te zien dat Diana in Parijs snel een gameconsole inpakt, een PlayStation is in een flits te zien. De jonge Harry is dol op games, dat was ook zo in het echt. Na haar overlijden stuurt Mohamed Al Fayed Diana's kleren en andere bezittingen die zijn achtergebleven op naar de koninklijke familie en de familie Spencer.

In zijn boek "Reserve" schrijft Harry dat op zijn verjaardag tante Sarah (Spencer, Diana's zus) hem verraste op zijn kostschool Ludgrove. Ze had een pakje bij dat Diana had gekocht in Parijs. "Het was een Xbox", zegt de prins over de inhoud. Een vergissing van het geheugen, want in 1997 bestond de Xbox nog niet, pas in 2001. De makers van "The crown" hebben dat netjes aangepast naar een PlayStation.

Diana verwende haar jongens graag met geschenken. (scĆØne "The crown")

Schoot William een hert dood en kreeg hij het bloed over zijn wangen gewreven?
Ja en nee. Tijdens het laatste kostbare telefoontje van Diana naar haar zonen vertelt William dat hij net een hert heeft doodgeschoten en bloed op zijn wangen heeft. Jagen was niet bepaald de favoriete bezigheid van de prinses geweest, maar het is nu eenmaal een stokoude traditie bij de Windsors.

William schoot inderdaad een edelhert dood, maar als 14-jarige, Ć©Ć©n jaar voor die fatale zomer van zijn moeder. Gids Sandy Masson was erbij en wijdde William in tot het bloedritueel. Daarbij belandt bloed van je eerste vangst op je gezicht en hoort de smurrie op te drogen. De "ontgroening" gebeurde tijdens de herfstvakantie van 1996 die William doorbracht met zijn vader, broer en nanny Tiggy.

Heeft Dodi Diana ten huwelijk gevraagd enkele uren voor hun autocrash?
Er bestaat geen absolute zekerheid over. Dodi kocht inderdaad op 30 augustus een diamanten ring bij de Italiaanse juwelierszaak Repossi, nabij het Ritz-hotel in Parijs. Een Brits politierapport dat in 2006 werd gepubliceerd, wijst erop dat het niet om een verlovingsring ging, maar om een gewone ring.Ā 

Mohamed als koppelaar? Dat ging zelfs zijn talenten te boven
ex-woordvoerder Al Fayeds

Mohamed Al Fayed, die onlangs stierf, is altijd blijven beweren dat Diana zwanger was en ging trouwen met Dodi. Ze zouden vermoord zijn door de Britse geheime dienst MI6 met agent Henri Paul als hun chauffeur.

Dat Mohamed diegene was die de twee geforceerd koppelde, is door de gewezen woordvoerder van de Al Fayeds, Michael Cole, afgedaan als "klinkklare onzin". "Twee mensen verliefd laten worden? Dat ging zelfs Mohameds grote talenten te boven", aldus Coleman op de nieuwssite Deadline.Ā 

Een huwelijksaanzoek. Diana wijst Dodi in de serie beleefd af. (scĆØne uit "The crown")

Julio Iglesias, de favoriet van Diana?
"The crown" gebruikt muziek doorheen de scĆØnes. Voor het huwelijksaanzoek laat Dodi op de achtergrond Julio Iglesias spelen. "It's your favorite", glundert Dodi terwijl Diana iets terug mompelt. Nee, het is hoogstwaarschijnlijk niet haar lievelingszanger of -nummer.

Diana heeft in al die jaren niets over de Spaanse crooner laten vallen, laat staan haar kinderen in hun herinneringen. Een verhaallijn die subtiel kan suggereren dat Dodi Diana niet bijster goed kende. De enige koninklijke Julio Iglesias-liefhebber (althans aan Britse kant) blijkt trouwens de Queen Mum te zijn, die in 1988 na een optreden voor de Royal Variety Charity hem uitdrukkelijk wenste te begroeten in zijn kleedkamer.

Wat met Duran Duran? In Ć©Ć©n scene draagt Diana een vintage T-shirt van de eighties-popgroep. Diana was fan. Volgens bandleden hebben William en Harry hen verteld dat ze met hun moeder telkens de hit "Wild boys" zongen in de auto.Ā 

Aflevering 4: Aftermath

Hoe vertelde Charles het tragische nieuws aan Harry?
Charles wacht de loodzware taak om zijn jongens op de hoogte te brengen van de dood van hun moeder. In "The crown" zit hij 's ochtends op het bed van Harry, geruggensteund door William aan het bed-einde, en hij grijpt zijn jongste zoon liefdevol bij de schouder.Ā 

Klopt niet helemaal. In "Reserve" herinnert Harry zich niet meer zoveel van dat moment - hij heeft het verdrongen. Maar de prins weet wel nog dat Charles een witte kamerjas droeg, op de rand van het bed zat en zijn hand op Harry's knieƫn legde. "Pa omarmde me niet. Hij was al geen held in het tonen van emoties onder normale omstandigheden", liet Harry optekenen. William was op dat moment ook nergens te bespeuren in de slaapkamer. Hij had als eerste het nieuws gekregen.

Dominic West vertolkt Charles in seizoen 5 en 6.
2022 Jeff Spicer

De meer afstandelijke houding die Harry in zijn boek schetst, strookt niet met de sterk empathische en bij wijlen geƫmotioneerde Charles die Dominic West vertolkt in de reeks. De Charles uit "The crown" wil een stabiel co-ouderschap met Diana, wil dat Camilla eindelijk aanvaard wordt in de familie en - tegen het protocol in - wil het lichaam van Diana op een koninklijk vliegtuig laten repatriƫren (niet in een "Harrods-busje", toch?).

Acteur West geeft toe dat hij geschaafd heeft aan zijn personage. Er zijn lichte aanpassingen doorgevoerd nadat hij "Reserve" had gelezen. Toch geeft West een interpretatie aan Charles. "Ik denk dat hij een droefheid in zich draagt en mededogen. Wat geweldig is aan de serie, is dat je deze publieke figuren ziet in privƩkring, en ik veronderstel dat Charles daar emotioneel is. Ik heb hem zo alleszins gespeeld."

Was William 14 uur vermist na de dood van Diana?
Na Diana's dood houden de Windsors zich schuil tussen de dikke kasteelmuren van Balmoral waar William en Harry zo goed mogelijk van tv of kranten worden afgeschermd. Plots blijkt William vermist en wordt in de Schotse Hooglanden een zoekactie op touw gezet met de familie en het personeel. Na 14 uur duikt de dolende prins op, kletsnat en zonder Ć©Ć©n woord uitleg.Ā 

De ronddolende William op het immense domein van Balmoral. (scĆØne "The crown")

Artistieke vrijheid van "The crown"? Die vraag blijft onbeantwoord. In 2021 haalt William tijdens een toespraak herinneringen op aan die dramatische dagen op Balmoral. "In de donkere dagen van rouw die volgden, vond ik troost in de Schotse natuur. Als gevolg daarvan zal de band met Schotland voor altijd diep zijn", vertelde hij. Uitspraken die op veel manieren kunnen geĆÆnterpreteerd worden, ook door producenten. Vast staat dat William in die dagen veel tijd in de natuur doorbracht, wandelend en vissend met neef Peter en nicht Zara Phillips om hem af te leiden.Ā Ā 

Ging Charles het lichaam van Diana ophalen in Parijs?
Ja, maar niet alleen. In "The crown" stapt prins Charles alleen het mortuarium van het PitiĆ©-SalpĆŖtriĆØre-ziekenhuis binnen om het lichaam van Diana te identificeren en te groeten. In werkelijkheid had hij aan zijn zijde Jane Fellowes en Sarah McCorquodale, de zussen van Diana.Ā 

31 augustus 1997 's avonds: Charles stapt het ziekenhuis in Parijs buiten met Diana's zussen Sarah (links) en Jane (midden). (geen scĆØne uit "The crown")

BEKIJK - Niet meer helemaal mee? Dit is een overzicht van alle seizoenen van "The Crown":

Videospeler inladen...

Meest gelezen