Wie heeft een hoger risico op een ijzertekort?
Een ijzertekort is het meest voorkomende voedingstekort ter wereld, gemiddeld zo’n 2.2 miljard mensen wereldwijd lijden eraan. Maar zijn er groepen die meer kans lopen op zo’n tekort dan anderen? Zo lees je vaak dat wie regelmatig sport er meer kans op heeft en dat vrouwen er meer last van hebben dan mannen. Klopt dat? Voedingsexperte Marlies Huysentruyt legt uit. “Wie meer zweet, loopt meer risico.”
In 2016 meldde de Wereldgezondheidsorganisatie dat zo’n 2,2 miljard mensen last hadden van bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort. Meer recentere en exacte cijfers voor ons land zijn er niet, maar ijzertekort blijft tot op vandaag het meest voorkomende voedingstekort.
“De behoefte aan ijzer voor volwassen vrouwen ligt op 15 mg per dag en voor volwassen mannen op 9 mg per dag”, legt Marlies Huysentruyt uit. “Ons lichaam heeft meer ijzer nodig tijdens periodes van groei of tijdens het herstel van wonden, maar ook tijdens spieraanmaak en hevige inspanningen, zoals ultraduursport en perioden waarin veel gesport wordt.”
Popeye the sailor man wist het maar al te goed en at spinazie boordevol ijzer om sterk te worden en z’n spierballen te laten rollen. Maar in realiteit blijkt dat sportievelingen vaak te weinig ijzer in hun bloed hebben. Ijzer is nochtans een belangrijk bouwblok voor de stof hemoglobine. Die stof zit in je rode bloedcellen en vervoert zuurstof naar je hersenen, je spieren en je spijsverteringsstelsel. Als je te weinig ijzer binnenkrijgt, krijgen je spieren te weinig zuurstof en kunnen ze hun werk minder goed doen. Dat heeft invloed op verschillende functies van je lichaam en dus ook op je sportprestaties.
Vrouwen die in hun menstruatiecyclus zitten, hebben een verhoogd risico op ijzertekort, omdat ze door het bloedverlies ook heel wat ijzer verliezen.
Wie heeft er een hoger risico op ijzertekort?
“Vrouwen die in hun menstruatiecyclus zitten hebben een verhoogd risico op ijzertekort, omdat ze door het bloedverlies ook heel wat ijzer verliezen. Daarnaast hebben zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven ook een hogere behoefte aan ijzer, net als jonge kinderen die nog aan het groeien zijn. Vegetariërs en veganisten kampen dan weer vaker met een tekort omdat ze minder manieren hebben om via voeding voldoende ijzer op te nemen.”
Er bestaan nog weinig wetenschappelijke studies, maar Marlies is ervan overtuigd dat daar ook een extra risicogroep bij hoort: sporters. “Ik krijg veel triatleten met een ijzertekort over de vloer, maar evengoed sportievelingen die een drukke job combineren met hun gezin. Dat zijn dan vaak mensen die ‘s ochtends voor of ‘s avonds na het werk trainen, waardoor hun bioritme om zeep is. Op die manier werk je een ijzergebrek in de hand.”
Hoe komt het dat sporters vaker een ijzertekort hebben?
“Er zijn verschillende theorieën om een ijzertekort bij sporters te verklaren: van een groter bloedvolume tot meer zweten. Een andere theorie stelt dat intensief sporten de aanmaak van het lever-eiwit hepcidine versterkt, een eiwit dat de opname van ijzer uit voedsel verhindert.”
“Bovendien is het zo dat duursporters vaak een dieet volgen. Sporters denken uiteraard prestatiegericht”, aldus Marlies. “Ze focussen zo hard op het binnenkrijgen van voldoende koolhydraten dat ijzerbronnen vaak vergeten worden. Als je je bord vol schept met aardappelen, pasta of rijst, blijft er sowieso minder ruimte nodig voor pakweg kip of vis. Dat zijn nochtans voedingsmiddelen die boordevol ijzer zitten.”
De belangrijkste bronnen van ijzer in voeding? “Vlees, vis, kip, eieren en peulvruchten”, weet Marlies. “Ons lichaam neemt ijzer het gemakkelijkst op uit vlees en iets minder vlot uit plantaardige bronnen. Daarnaast kan de ijzeropname worden belemmerd door calcium uit melkproducten.”
Een oververmoeid gevoel is één van de meest gebruikelijke symptomen van een ijzertekort.
Hoe herken je een ijzertekort?
Hoe voelt een ijzertekort? “Er zijn verschillende symptomen”, weet Marlies. “Een oververmoeid gevoel is één van de meest gebruikelijke symptomen van een ijzertekort. Veel mensen met een ijzertekort hebben ook minder energie, wat ervoor zorgt dat je minder snel recupereert na het sporten. Het herstel verloopt moeilijker, waardoor je kans maakt op blessures. Nog een teken van ijzertekort is een bleke huid en bleke lippen. Ga altijd naar je arts om jezelf te laten controleren als je zeker bent.”
Kan je het oplossen met voedingssupplementen?
“Je huisarts die een tekort vaststelt zal effectief voedingssupplementen aanbevelen. Ons lichaam reguleert de opname van ijzer op basis van onze ijzerstatus. Zodra je het inneemt, en je hebt er voldoende van, gaat het teveel via de darmcellen in de stoelgang weer verdwijnen. Als je supplementen inneemt ‘uit voorzorg’, doe je dat voor niets. Dat is het ‘slimme’ aan ons lichaam. Bij een tekort gaat het dat ijzer uit die supplementen extra opnemen, maar als je lichaam voldoende heeft, dan niet meer.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt
Iedereen heeft wel een herbruikbare drinkfles in de kast staan. Ze zijn praktisch, verminderen de hoeveelheid plastic afval en helpen ons voldoende water te drinken. Maar zijn ze wel hygiënisch? En hoe was je ze het best uit? Microbioloog Tom Coenye en Liesbeth Verboven van het Poetsbureau Part of Glowi beantwoorden zes vragen. -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?