© instagram.com/pleasing

Waarom "het broske" van Harry Styles zoveel ophef veroorzaakt

De Britse popster Harry Styles heeft zijn wilde manen afgeschoren en daar hebben heel wat fans het moeilijk mee. Sommigen zijn zelfs in diepe rouw, zo blijkt uit de reacties op de sociale media. Nieuw is zo'n "buzzcut" niet, maar het kapsel veroorzaakt wel vaker ophef.

“Harry has no more style.” Het was een schokgolf voor de fans, toen popicoon Harry Styles zich voor het eerst met "een broske" vertoonde op een concert van U2. Enkele dagen later volgde ook een officiële foto van zijn nieuwe kapsel, op de Instagrampagina van Pleasing, zijn mode- en lifestylemerk.

Harry Styles mét haar
(c) Getty Images

“Lang haar wordt geassocieerd met vitaliteit en jeugdigheid” verklaart Natasja Admiraal de hetze. Zij is modejournalist en auteur van het boek “Haar”. Dat “Hairy Styles” nu zonder zijn handelsmerk verdergaat, is blijkbaar confronterend. 

“In veel culturen wordt haar ook als iets heilig of spiritueel beschouwd. Zo werden magische krachten toegeschreven aan het haar van heksen en knipte men het af om hen onschadelijk te maken. Het was ook de grootste vernedering die je kon ondergaan.” 

Britney Spears

Welk kapsel je kiest, vertelt ook deels wie je bent. Dat Styles zijn haar nu gemillimeterd heeft, kan zeker ook een statement zijn. 

Admiraal maakt de vergelijking met zangeres Britney Spears. “Zij schoor in 2007 haar haren af. In haar memoires zegt ze nu dat haar lichaam al vanaf haar tienerjaren van top tot teen onder een vergrootglas is gelegd. Iedereen gaf er altijd zijn mening over. Het kaalscheren was een manier om zich ertegen te verzetten. Al werd het ook met een soort waanzin geassocieerd.”

Britney Spears verscheen in 2007 met een kaal hoofd: "Een vorm van verzet"

Eeuwenoud

Hoezeer Styles ook een trendsetter is, nieuw kan je zijn “buzzcut” niet noemen. “Eigenlijk bestaat het kapsel al heel lang: je zag het ook al bij soldaten van het Romeinse Rijk. Ze schoren hun haren heel kort, wat anders was dan bij de Vikingen of bij de Keltische krijgers.” Zij wilden de tegenstanders net imponeren met hun lange haren.

Die militaire context is gebleven: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de “buzzcut” de militaire standaard, zeker in Amerika. Militairen moesten het dragen omdat het praktisch was en discipline uitstraalde. Natuurlijk verminderde het ook de kans op luizen en hoofdhuidinfecties. Ze waren ook sneller klaar in de ochtend.”

“Traditioneel wordt het kapsel ook gegeven aan nieuwe rekruten in het leger: de induction cut. Dat is de allerkortste versie."

Eenvoud

Het kapsel toont dus dat je ergens bij hoort. Denk aan de skinheads. Maar het kan ook een religieuze betekenis hebben: de "tonsuur" bij monniken symboliseert bijvoorbeeld het afzien van wereldse verlangens. “Het geeft aan dat ze het geestelijke boven het aardse zetten. Het staat symbool voor eenvoud.” 

Die eenvoud ziet Admiraal ook vandaag nog. “Veel mannen kiezen er in deze tijd voor om hun haar niet te verven als het grijs wordt. Of ze halen geen kunstgrepen uit om hun kaalheid te maskeren. Ze pakken gewoon lekker de tondeuse en dat voelt als iets krachtig. Het is een bevrijding.”

BELUISTER - Natasja Admiraal over het kapsel van Harry Styles in "De wereld van Sofie" op Radio 1

Meest gelezen