oorlog Gaza

Gevechtspauze in Gazastrook “erg dichtbij”: Hamas bereid om vijftig gijzelaars vrij te laten

Volgens verschillende partijen is er bijna een akkoord over een meerdaags staakt-het-vuren tussen Hamas en het Israëlische leger. De gesprekken zouden in de laatste onderhandelingsfase zijn, klinkt het bij Hamas, ook de Israëlische premier Netanyahu erkent dat er “vooruitgang” gemaakt wordt.

wle jvh
Bron: Reuters

Het overleg tussen Israël en Hamas gebeurt onder bemiddeling van Qatar, Egypte, en de Verenigde Staten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar meldt aan Al Jazeera dat de onderhandelingen “in de eindfase” zitten. “We zijn heel optimistisch en hoopvol”, aldus woordvoerder Majed al-Ansari. De onderhandelaars zijn “nooit dichter geweest bij een akkoord”, klinkt het ook.

Ook volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wordt er “vooruitgang” geboekt in de onderhandelingen met Hamas. “Ik denk niet dat het nuttig is om er meer over te zeggen, maar ik hoop dat er binnenkort goed nieuws zal zijn”, klonk het dinsdagmiddag.

De Israëlische regering zou dinsdagavond vanaf 18 uur plaatselijke tijd (17 uur Belgische tijd) in verschillende constellaties samenkomen, vermoedelijk om al dan niet groen licht te geven voor de deal. Hamas zegt dat het al ingestemd heeft met de overeenkomst.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vijf dagen gevechtspauze

Volgens onbevestigde berichten zou het gaan om een pauze van vijf dagen in de gevechten in de Gazastrook. Hamas-functionaris Izzat el Reshiq zei dinsdagmorgen al tegen Al Jazeera dat het staakt-het-vuren “een aantal dagen” zou duren.

In de overeenkomst staat naar verluidt ook de toelating voor 300 vrachtwagens met voedsel, medische voorraden en brandstof in de Gazastrook.

Uitwisseling gevangenen

Een derde belangrijk element uit het akkoord is de uitwisseling van gevangenen. Hamas zou vijftig burgers – waaronder ook buitenlanders – die al sinds 7 oktober worden vastgehouden, willen vrijlaten. In ruil zou Israël driehonderd Palestijnse vrouwen en kinderen laten gaan. De vrijlatingen zouden er pas komen als een staakt-het-vuren vijf dagen standhoudt.

De burgers die in de Gazastrook worden vastgehouden, zullen naar verluidt in fasen worden vrijgelaten, a rato van tien mensen per dag. Volgens Palestijnse berichten geldt hetzelfde voor Palestijnse gevangenen: Israël zal er dagelijks 30 vrijlaten.

Als het akkoord wordt bekrachtigd, zou het gaan om de grootste vrijlating van gijzelaars sinds het begin van de oorlog op 7 oktober. Hamasstrijders vielen toen Israël binnen en vermoordden volgens Israëlische cijfers ongeveer 1.200 mensen, 240 anderen werden als gijzelaar meegenomen.

Druk op Israël

De mededelingen over een mogelijk akkoord doen de druk op Israël stijgen. Het land wil vermijden dat de schijn ontstaat dat het toegeeft aan de eisen van Hamas. Israël wil logischerwijze geen officieel commentaar geven op de vooruitgang van de gesprekken. Een anonieme Israëlische onderhandelaar zei aan Channel 12 wel dat een akkoord nabij is, zonder verdere details te geven.

De extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir uitte al scherpe kritiek op een mogelijke deal. Hij vreest dat Israël “een zeer grote fout” maakt door een deal af te sluiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer