Emma Meesseman, Tine De Caigny en Kirsten Flipkens.
Volledig scherm
PREMIUM
Emma Meesseman, Tine De Caigny en Kirsten Flipkens. © BELGA / Photo News

Hoe speelsters tijdens de rust in elkaar geplooid zitten van de pijn: “Alsof ze tien messen in je buik steken, maar je moet wel spelen”

Felle buikkrampen en emotionele stress: sprintster Rani Rosius sprak over de last van haar menstruatiecyclus in topsport. Maar ze staat niet alleen in haar getuigenis zo blijkt uit verhalen van Emma Meesseman, Kim Gevaert, Tine De Caigny en Kirsten Flipkens. “Ik was er de hele tijd mee bezig, omdat ik wist dat ik ’s avonds moest presteren.” Een BOIC-sportarts kadert de problematiek: “Menstruatie en topsport is individueel maatwerk.”

4 reacties

  • Peggy Geerts

    5 maanden geleden
    Eindelijk staan atletes op om hierover te spreken! Voor elk vrouwelijk individu is een menstruatie anders. En dat is niet anders voor atletes. Je hebt dames die er vreselijk onder lijden elke maand weer, en je hebt dames die tijdens hun menstruatie gewoon kunnen verder doen alsof er niets aan de hand is. Voor velen is en blijft het een maandelijks gevecht met je lichaam en hoop je dat het snel passeert. Ik ben vooral ènorm fier op deze prachtige dames dat ze het taboe durven doorbreken!
  • Liesbeth Cuppens

    5 maanden geleden
    @Benny Zelfs wanneer men de cyclus regelt met de pil, atletes zullen altijd problemen ondervinden tijdens de menstruatie, op het reguliere moment of later. Het probleem is structureel, want het komt iedere maand terug. Het is goed dat mannen begrip beginnen te krijgen voor het probleem van menstruatie, maar echt beseffen wat het probleem inhoudt, kunnen alleen 'lotgenoten'.
  • Stephanie Bonny

    5 maanden geleden
    Benny, als je het artikel volledig leest, weet je dat dit niet steeds een oplossing is. Iedereen reageert ook anders op de pil, niet iedereen voelt zich er goed bij. Goed dat dergelijke artikels geschreven worden zodat er aandacht voor is. Een makkelijke reactie (van mannen?) is om de pil voor te stellen. Het is veel complexer dan dat.
  • Benny De Keyzer

    5 maanden geleden
    Kunnen de atletes hun cyclus niet regelen met de pil of mag dat niet?