Oscar Wong (Getty Images)

Sociale media: vriend of vijand? "Ga er altijd van uit dat je baas kan meelezen, ook al is het bericht niet voor hem bedoeld"

In een tijd vol met digitale verbindingen vormen sociale media een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse leven. Platformen zoals Facebook, Instagram en TikTok worden druk gebruikt om informatie en beelden te delen met familie, vrienden en de wereld. Voor sommigen is het een zegen, voor anderen een vloek. Chris Demeyere is social media expert bij Punchline en geeft tips over hoe je best kunt omgaan met sociale media.

Xavier Taveirne is jouw WinWin-consumentenman. Deze week gaat er extra aandacht naar digitale inclusie, met extra lange afleveringen van 'WinWin', Iedereen Digihelper, van 9 tot 12 uur op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be. 

Sociale mediakanalen geven gebruikers de kans om informatie met elkaar te delen: foto's, meningen, belangrijke momenten in je leven, ... De bedoeling van sociale media is om verbonden te zijn en blijven met vrienden, familie, zakelijke contacten en de wereld. Er zijn heel wat verschillende platformen en die hebben elk hun eigen doel en functie.

Welke platformen zijn er zoal en waar gebruik je ze voor?

  • Facebook: in contact blijven met vrienden en familie 
  • Instagram: een plek om foto's publiekelijk te delen
  • TikTok: hier kan je korte, entertainende filmpjes bekijken, vergelijkbaar met YouTube
  • LinkedIn: in contact blijven met je professionele netwerk, collega’s, klanten, enz.
  • X (voormalige Twitter): een platform om meningen te delen en te reageren op anderen
  • Snapchat: delen van foto’s en chats met vrienden, de nadruk ligt hier op privacy

Het is van cruciaal belang dat je je bewust bent van wat je online deelt. Alles wat op sociale media wordt geplaatst, kan verder worden verspreid. "Ga ervan uit dat ook je baas, je familie en je vrienden altijd kunnen meelezen. Ook al is het bericht niet voor hen bedoeld. En ja, dat geldt ook voor privéberichten", zegt social media expert Chris Demeyere.

Beluister hier het gesprek met sociale media expert Chris Demeyere

Veiligheid en privacy

Bij alle sociale mediaplatformen kan je je profielinstellingen aanpassen om je privacy te waarborgen. "Je kan dus bewust kiezen wie je berichten of foto's kan zien: enkel de mensen die je kent of iedereen. Dit is essentieel voor een veilige online-ervaring", vertelt Demeyere. 

Afhankelijk van welk platform je gebruikt, mag je vanaf de leeftijd van 13 of 16 jaar een account aanmaken. "Ik raad het heel erg af om dat vroeger te doen, maar we weten allemaal dat je online snel kunt liegen. Zorg er in ieder geval voor dat profielen van je minderjarige (klein)kinderen altijd op privé ingesteld staan. Gegevens zoals leeftijd, school of geslacht scherm je beter af. En leer hen om nooit vriendschapsverzoeken te aanvaarden of privéberichten te sturen met mensen die ze niet kennen."

In theorie mag Facebook al jouw foto's ook voor commerciële doeleinden gebruiken, maar ze moeten zich wel aan alle Europese en Belgische wetgeving houden. In de praktijk kunnen ze er daardoor niet zoveel mee doen

Chris Demeyere, sociale media expert bij Punchline

Wat gebeurt er met mijn foto's? Worden die eigendom van pakweg Facebook als ik ze daar op post? "Sociale mediaplatformen vragen inderdaad een gebruiksrecht op elke foto die je plaatst. Jouw foto's worden geen eigendom van die bedrijven, maar ze mogen ze wel gebruiken op hun eigen platformen. In theorie ook voor commerciële doeleinden daarbuiten, maar ze moeten zich wel aan alle Europese en Belgische wetgeving houden. In de praktijk kunnen ze er daardoor niet zoveel mee doen."

Bezint eer ge bevriendt

Het is ook belangrijk om goed te bekijken met wie je online bevriend bent. Aanvaard niet zomaar een vriendschapsverzoek. "Wees op je hoede voor vriendschapsverzoeken en vooral die van bekenden", benadrukt Demeyere. Want oplichters kunnen profielen namaken en doen alsof ze je vriend zijn. "Bij twijfel is rechtstreeks contact opnemen met de persoon de beste aanpak. Voor onbekenden die reageren op posts of opmerkingen is negeren de sleutel", zegt Chris Demeyere. 

Als je genoeg hebt van al die sociale media kan je ook je profiel verwijderen. "Je kan je profiel op sociale media ook altijd uitschakelen en de gegevens wissen. Die sociale media platformen houden nog eventjes een kopie bij, maar uiteindelijk zal alles verdwijnen", vertelt Demeyere nog.  

Meest gelezen