Europees Parlement raakt het eens over strengere verpakkingsregels (en ja, de houten camembertdoosjes zijn gered)

Elke Europese lidstaat moet de hoeveelheid verpakkingsafval tegen 2040 met 15 procent doen dalen. Daarover is het Europees Parlement het eens geraakt. Verpakkingen moeten ook veel beter recycleerbaar zijn, op enkele uitzonderingen na. Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie is wel fors afgezwakt na fors gelobby.

"Het meest gelobbyde stukje EU-wetgeving ooit", zo noemt de Financial Times het voorstel van de Europese Commissie over strengere regels rond verpakking en verpakkingsafval in de EU. Het voorstel komt er omdat cijfers uitwijzen dat de Europeanen jaar na jaar meer verpakkingsafval moeten weggooien. 

De Europese Commissie wil daarom fors minder verpakking en meer recyclage. Maar omdat zowat elke sector op een bepaalde manier met verpakking te maken heeft, maakten lobbyisten dezer dagen overuren om de tekst af te zwakken.

En ja, het oorspronkelijke voorstel van de Commissie is ook afgezwakt door het Europees Parlement. Maar de richting van de tekst is nog steeds dezelfde: stapsgewijs minder verpakkingsafval. Het streefcijfer is -5 procent tegen 2030, -10 procent tegen 2035 en -15 procent tegen 2040. Voor plastic is de ambitie nog forser: -20 procent tegen 2040.

Geen PFAS

Enkele concrete maatregelen? Heel lichte plastic zakjes worden verboden. Verpakking die maar 1 keer kan worden gebruikt, zoals die van kleine toiletproducten in hotels of krimpfolie voor koffers op luchthavens, moet drastisch worden beperkt. Voor een drankje op café of een afhaalmaaltijd moet je ook je eigen beker of bakje kunnen meebrengen. Voedselverpakkingen mogen ook geen chemicaliën zoals PFAS of Bisfenol A meer bevatten.

Volgens de nieuwe regels moet zowat elke verpakking recycleerbaar zijn. 90 procent van het verpakkingsmateriaal (plastic, hout, ijzer, aluminium, glas, papier en karton) moet tegen 2029 afzonderlijk worden opgehaald. 

Maar er zijn dus ook uitzonderingen voorzien. De Franse vrees dat (echte) camembertkaas bijvoorbeeld niet meer in een traditioneel houten doosje mag zitten, was ongegrond. Ook een kaasverpakking van was, zoals bij Babybel, is in bepaalde gevallen nog mogelijk. Kleine pakjes mayonaise of ketchup worden verboden, maar papieren zakjes met suiker, zout of peper mogen nog altijd worden gebruikt. 

Met de tekst kan het Europarlement nu de onderhandelingen met de lidstaten aanvatten. Het standpunt van de Europese ministers van Leefmilieu komt er normaal tegen 18 december.

Meest gelezen