Zowel zaterdag als zondag ontstonden er problemen tussen een groep Eritreeërs en Afghanen. Aanleiding zou een bal zijn geweest die tegen iemand was terechtgekomen.© Joren De Weerdt

Twee dagen na mekaar incidenten in asielcentrum: “Situatie telkens snel onder controle, amokmakers zijn naar ander centrum overgebracht”

Berlaar -

De voorbije week werd het opvangcentrum voor asielzoekers in Berlaar twee keer opgeschrikt door incidenten tussen twee bevolkingsgroepen. De politie kon de problemen telkens snel in de kiem smoren. Ondertussen zijn er wel extra maatregelen getroffen om nieuwe problemen te voorkomen en zijn de aanstokers van de incidenten van dit weekend naar een andere locatie overgebracht.

Theo Derkinderen

Zowel zaterdagnacht als zondagavond ontstonden er schermutselingen tussen een groep Eritreeërs en Afghanen in het centrum. De groepen raakten slaags en ook enkele tafels en stoelen moesten eraan geloven. De politie kwam ter plaatse en kreeg de situatie twee keer snel onder controle. Er raakte niemand gewond.

Naast de ploegen van de politiezone Berlaar-Nijlen en de omliggende politiezones kwam er ook een peloton van de federale politie uit Brussel afgezakt naar het asielcentrum. “Om over voldoende mensen te beschikken voor het geval dat de situatie opnieuw uit de hand zou lopen. Maar dat is gelukkig niet gebeurd. Het ging ook niet om zware rellen”, zegt de Berlaarse burgemeester Walter Horemans (CD&V). “Na de problemen van zaterdag en zondag zijn er wel onmiddellijk extra maatregelen getroffen. De amokmakers van het voorbije weekend zijn ondertussen weggehaald uit het opvangcentrum in Berlaar en naar een andere plaats overgebracht. We hebben ondertussen ook een gesprek gehad met het Rode Kruis en er is beslist om het aantal medewerkers ’s nachts op te trekken. Er zullen ook meer veiligheidsmensen worden ingezet.”

720 mensen

In het opvangcentrum voor asielzoekers verblijven zo’n 720 mensen. “Dat is heel veel”, beseft ook Horemans. “Er is nu beslist om de mensen die in het centrum vertrekken niet meer te vervangen door andere asielzoekers. We willen op die manier het aantal asielzoekers in het opvangcentrum stilletjes aan wat afbouwen.”

Burgemeester Walter Horemans.© Joren De Weerdt

De aanleiding voor de herrie van het voorbije weekend was overigens zeer banaal. Een voetbal was er tegen iemand terechtgekomen en dat stak meteen de lont aan tussen de twee groepen.

Sinds het weghalen van de amokmakers waren er de voorbije dagen geen nieuwe incidenten meer in het opvangcentrum. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen