Dit is het moment van de waarheid voor de olieprijzen: wat zal OPEC+, en Saoedi-Arabië in het bijzonder, beslissen?

Het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten komen op 30 november bijeen om de olieproductiequota te bespreken. Sommigen verwachten verdere verlagingen, wat de prijzen zou kunnen opdrijven na weken van rust.

Waarom is dit belangrijk?

De afgelopen maanden heeft het oliekartel verschillende keren de olieproductie verlaagd om de prijzen op te drijven. Dit heeft elke keer gewerkt, maar slechts tijdelijk. De wereldeconomie koelt af, wat een neerwaarts effect heeft op de prijzen. Saudi-Arabië, 's werelds grootste olieproducent, is nog ver verwijderd van de symbolische grens van 100 dollar per vat olie. De vraag voor de vergadering van zondag is of OPEC+ de geopolitieke situatie zal aangrijpen om verdere productieverlagingen aan te kondigen.

In het nieuws: OPEC+ komt op 30 november bijeen in Wenen. De dertien OPEC-landen en hun bondgenoten, waaronder Rusland, zullen dan de olieproductiequota bespreken. Die bijeenkomst stond oorspronkelijk gepland voor 26 november, maar werd vandaag uitgesteld.

  • Volgens verschillende bronnen die spraken met Reuters en de Financial Times zijn er twee mogelijke scenario's:
    • Extra verlagingen van de productiequota.
    • Een uitbreiding van de verminderingen waartoe OPEC+ al heeft besloten, naast de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer