Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA) en Geert Wilders (PVV) tijdens het slotdebat van de NOS, een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Volledig scherm
Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA) en Geert Wilders (PVV) tijdens het slotdebat van de NOS, een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen. © ANP

Premier Wilders of tóch nog Timmermans? Dit zijn de vijf scenario’s

De dreun die Geert Wilders (PVV) uitdeelde, zou wel eens de ingewikkeldste formatie ooit kunnen inleiden in Nederland. Voor geen enkele denkbare coalitie ligt de weg echt open. De vijf scenario’s op een rij.

187 reacties

  • Katia Mistianes

    5 maanden geleden
    Wat men soms vergeet, is dat de positie van underdog best wel comfortabel is. De upperdog krijgt alle schuld, moet machteloos toekijken op schaamteloze kritiek, en de underdog komt extra sympathiek over. Dankzij het cordon sanitaire in België, kan Tom Van Grieken zijn underdogpositie blijven koesteren. Geert Wilders daarentegen, kan dat niet langer, en hij is te beklagen. Upperdog zijn, is geen lachertje!
  • ivan de ridder

    5 maanden geleden
    Timmermans blijkt zwaar op zijn tenen getrapt door dit resultaat, maar wat had hij verwacht? Met mooie leuzen en naam als 'Europees topdiplomaat' breng je het niet ver meer. Mensen zien het Europees parlement vooral als ivoren toren met weinig voeling voor realiteit. De 'green deal' die hij bekokstoofd heeft, is er ook alleen maar bij gratie van last-minute concessies en geduw/getrek van bovenaf. En tenslotte, zijn campagne werd ook gevoed met Europees wachtgeld ipv eigen middelen.
  • Marc Pallit

    5 maanden geleden
    Frans Timmermans is een slechte verliezer! Hij heeft zijn postje als eurocommisaris vervroegd verlaten omdat hij daar als klimaatpaus met zijn dogma's ook op tegenstand begon te stuiten. Hij dacht de grootste te zullen worden en droomde van een job als premier. Maar uiteindelijk is het een praatjesmaker met de leuze 'luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden'. Een Verhofstadtje als het ware...
  • Monique Verschueren

    5 maanden geleden
    Ik vind de partij die wint waar het volk voor gekozen heeft en niet de ministers die moeten er aankomen zo simpel is dat ,want daar hebben de mensen tenslotte voor gekozen en geef die partij dan toch ook eens de kans om hun te bewijzen
  • joseph kellens

    5 maanden geleden
    Een regering vormen in het steeds minder democratisch Europa , wordt steeds meer een reken puzzel met een nipte meerderheid. Gevolg is heel wat verkeerde democratische en financiële beslissingen. Hoe lang kunnen we dit nog financieel volhouden tov het rijke Midden Oosten, tov BRICS , tov afgelegen sluw Australië, tov rijke Russische oligarchen, tov communistisch China met enorme cashflow die aan wereld economie doen ipv oorlogen. Hoe lang nog voor de kruik barst ?