Onderwijsbonden beschuldigen minister Weyts van "woordbreuk" na discussie over verlof- en pensioenregeling van leraren

De onderwijsbonden beschuldigen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) van woordbreuk. Weyts heeft volgens hen een eerdere belofte gebroken over een pensioenregeling voor leraren die de voorbije jaren minder uren zijn gaan werken via een speciaal verlofstelsel. Volgens de onderwijsbonden was destijds beloofd dat die uren zouden meetellen voor de berekening van hun pensioen, maar Weyts zegt nu dat dat "onrechtvaardig" zou zijn tegenover de leraren die meer uren werken. 

Om te begrijpen waar de frustraties van de vakbonden vandaan komen, moeten we terug naar 2017. Toenmalig Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakte toen komaf met de wildgroei van verlofstelsels in het onderwijs. Drie verlofstelsels werden onder meer samengevoegd in één verlof voor verminderde prestaties (VVP). 

Leraren kunnen dat verlof opnemen om een tijdlang niet of deeltijds te werken, ze hoeven dat verlof ook niet te motiveren. Volgens de bonden werd toen een regeling in het vooruitzicht gesteld waarbij leraren die via dat verlofstelsel minder uren gingen werken, die uren toch zouden mogen laten meetellen voor hun pensioen. 

We moeten mensen belonen die meer werken, niet mensen die minder werken

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA)

"In 2017 werd beloofd dat die verlofregeling geen nadeel zou opleveren voor de pensioenen", zegt Marianne Coopman van de christelijke onderwijsbond COV. "Minister Crevits heeft daarover toen ook een brief geschreven aan de federale minister van Pensioenen (destijds Daniel Baquelaine van MR)."

Het dossier is in de vorige regeerperiode niet meer rond geraakt, maar de nieuwe federale minister van Pensioenen, Karine Lalieux (PS) nam de koe bij de horens en had nu, 6 jaar later, een ontwerptekst klaar. "Maar Ben Weyts (de nieuwe Vlaamse minister van Onderwijs (NVA), red.) heeft in een brief nu gevraagd om de uren niet te laten meetellen voor het pensioen", zegt Coopman. Vlaanderen heeft de staart ingetrokken, bevestigt het kabinet van minister Lalieux.

"Woordbreuk"

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bevestigt dat het volgens hem niet "rechtvaardig" zou zijn dat niet-gepresteerde uren worden meegeteld voor het pensioen. "Zeker in tijden waarin we met een lerarentekort kampen, moeten we mensen belonen die meer werken, niet mensen die minder werken."  

De onderwijsbonden zijn niet te spreken over de koerswijziging van de Vlaamse regering en hebben het over "woordbreuk". De regeling zou van toepassing zijn op duizenden leraren die nu ofwel minder pensioen zullen krijgen dan beloofd, of langer zullen moeten werken om een volledig pensioen te kunnen krijgen. 

Als je het beroep aantrekkelijk wil maken, moet de werkdruk omlaag

Marianne Coopman, christelijke onderwijsbond COV

Volgens Weyts is er absoluut geen sprake van woordbreuk. "Ik ben hier - van bij mijn aantreden als minister van Onderwijs - altijd open en eerlijk over geweest", klinkt het. Zijn kabinet laat ook weten dat de minister "altijd heeft gewaarschuwd voor de impact van de regeling op het pensioen".

Coopman hoopt dat Weyts zijn mening nog wil herzien. "De minister zegt dat er een lerarentekort is, maar de leraren die er wel zijn werken ontzettend hard: ze werken gemiddeld tot 50 uren per lesweek. Als je een goede balans wil tussen werk en vrije tijd dan is er ook ruimte nodig voor een degelijk verlofstelsel. Want als je het beroep aantrekkelijk wil maken, moet de werkdruk omlaag."

Meest gelezen