89 Joodse graven beschadigd in Charleroi: ‘Ze willen Joden hun identiteit ontnemen’

Themabeeld.© getty

In het Joodse deel van de begraafplaats in Marcinelle, een deelgemeente van Charleroi, zijn tientallen graven beschadigd. Burgemeester Paul Magnette (PS) twijfelt er niet aan dat de beschadigingen gemotiveerd zijn door antisemitisme, maar volgens RTBF waren de vandalen mogelijk op koper uit. Gelijkekansencentrum Unia dient een klacht in.

adb rvs
Bron: belga, rtbf, le soir

Een grafdelver van de begraafplaats in Marcinelle merkte woensdag dat de davidsterren van 89 graven gestolen waren. Er werd ook een buste ontvreemd. ‘De gekozen plek en de graven die geviseerd werden, doen weinig twijfel bestaan over het antisemitische karakter van dit vandalisme’, verklaarde burgemeester Paul Magnette.

‘De politie onderzoekt de omstandigheden van deze beschadigingen. De daders zullen worden vervolgd’, beloofde Magnette. ‘We zullen er alles aan doen om de dader of daders van deze feiten op te sporen’, bevestigde de procureur des konings van Charleroi, Vincent Fiasse.

De nabestaanden van de overledenen zijn op de hoogte gebracht. ‘Namens de stad veroordeel ik deze verachtelijke acties ten stelligste’, aldus de burgemeester. ‘Ik wil mijn solidariteit en mijn steun uitspreken voor de families die door deze ongehoorde daden geraakt zijn. Het antisemitisme is een kwaad dat we met alle kracht moeten blijven bestrijden.’

‘Ergste antisemitische grafschending sinds Carpentras’

Ook volgens Yves Oschinsky, voorzitter van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB), was dit ‘niet zomaar een grafschennis’. ‘Het doel was om Joden hun identiteit te ontnemen door de davidsterren van de graven te verwijderen’, stelde hij tegenover Le Soir. ‘Dit is de schande voorbij. Het is wreedheid zonder naam voor alle Joodse families, voor de hele Joodse gemeenschap. Het wreedste en sterkste symbool van haat.’

Oschinsky ziet een link met het conflict tussen Israël en Hamas, die volgens hem tot een ‘exponentiële explosie’ van antisemitische daden heeft geleid in België. Hij heeft het over ‘het ergste geval van antisemitische grafschending sinds Carpentras’. In die gemeente in de Franse Vaucluse werden in 1990 35 Joodse graven beschadigd door skinheads.

Het gelijkekansencentrum Unia heeft laten weten dat het een klacht zal indienen. ‘We hebben een melding ontvangen en een dossier geopend, gezien de ernst van de feiten’, zei de woordvoerster Anne Salmon vrijdag.

Koperdiefstallen

De Franstalige openbare omroep RTBF meldde donderdagavond dat er op het kerkhof van Marcinelle de voorbije weken meerdere koperdiefstallen hebben plaatsgevonden. Verschillende religieuze tekens, naast davidsterren ook kruisen, zijn naast het kerkhof teruggevonden. Vermoedelijk werden ze daar achtergelaten nadat de dieven hadden vastgesteld dat het niet om koperen maar om bronzen voorwerpen ging.

Behalve de diefstal van de davidsterren werden geen vernielingen aangebracht aan de Joodse graven, en er werden ook geen graffiti of andere vormen van opeising teruggevonden. Daarom houden de speurders volgens RTBF alle opties open.