The blowup via Unsplash

Politie CARMA waarschuwt voor diefstallen met een list: "Let op met wie je binnenlaat"

Politiezone CARMA waarschuwt voor dieven die met een list bij mensen thuis binnen willen geraken. Recent kreeg de politie verschillende klachten van mensen die met onbekenden aan hun deur te maken kregen. "Steeds vaker gebruiken criminelen nieuwe excuses om zich toegang tot een woning te verschaffen om zo op een listige manier een diefstal te kunnen plegen", waarschuwt korpschef Geert Verheyen.

Politiezone CARMA in As, Bocholt, Bree, Genk, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen en Zutendaal heeft de jongste tijd meerdere klachten gekregen over dieven die met een list proberen om huizen binnen te komen. "Ze doen zich voor als bijvoorbeeld politie-inspecteur of ze vragen of ze jouw toilet even mogen gebruiken", klinkt het bij de politie. "Terwijl die persoon je bezighoudt aan de voordeur, sluipt een andere dief naar binnen via een andere ingang om zo juwelen, geld of andere waardevolle spullen te stelen."

De dieven bellen meestal aan bij bejaarden of alleenstaanden. "Steeds vaker gebruiken criminelen nieuwe excuses om zich toegang tot een woning te verschaffen om zo op een listige manier een diefstal te kunnen plegen", vertelt korpschef Geert Verheyen. "We roepen de bewoners dan ook op om alert te zijn."

Nooit de deur voor iedereen opendoen

De politie benadrukt dat je nooit zomaar de deur voor iedereen moet opendoen. Zo kan je best extra voorzichtig zijn wanneer je de persoon niet kent. "Stel jezelf altijd vragen als er een onbekende aan de deur staat. Ken je de persoon of organisatie waartoe hij behoort? Draagt de persoon een uniform en heeft hij een dienstvoertuig? Heeft hij een legitimatiekaart bij zich? Dat zijn allemaal bedenkingen die je kan maken", geeft de politie mee.

De speurders van Politie CARMA roepen gedupeerden op zo'n diefstal altijd te melden en te bellen naar het noodnummer 101.

Meest gelezen