© BELGA

Eerste sneeuw is in het land, komende dagen nog smeltende sneeuw verwacht

Na regen komt … sneeuw. Het natte herfstweer lijkt dit weekend plaats te maken voor een winters voorproefje. In de hoge Ardennen ligt er op dit moment al een prachtig wit laagje en ook elders kunnen er wel eens vlokken naar beneden vallen onder de vorm van smeltende sneeuw. Dat meldt het KMI.

gli lto
Bron: BELGA

De Oostkanons ontwaakten vanochtend onder een sneeuwtapijt. De winterse neerslag van gisteren en vannacht zorgden op sommige, hogergelegen plaatsen al voor een laagje tot 10 centimeter dik. Ook vandaag kan het nog sneeuwen. “Met een strakke noordwestelijke stroming wordt er onstabiele, maritiem polaire lucht over ons land aangevoerd met daarin tal van buien vanaf de Noordzee”, schrijft het KMI.

De buien waarvan sprake zullen in Vlaanderen de vorm van regen hebben, maar in de (hoge) Ardennen zijn ze vermoedelijk opnieuw winters van aard. Tussendoor kunnen er ook wel opklaringen zijn. De maxima schommelen van 1 graad in de Hoge Venen tot 8 graden aan zee. Aan zee zijn er rukwinden tot 60 kilometer per uur. Dat meldt het KMI.

© BELGA

Zaterdagnacht vallen er nog enkele buien al vermindert de frequentie geleidelijk. In de Hoge Ardennen kan de gevallen sneeuw blijven liggen. Het zou gaan over enkele centimeters. De minima liggen in de Ardennen tussen -2 en +2 graden, in het centrum tussen 1 en 4 graden en aan zee rond 8 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig.

Zondag begint de dag met nog enkele buien die in de Hoge Ardennen winters kunnen zijn. Verder is het ten zuiden van Samber en Maas eerst grijs met laaghangende bewolking of nevel of mist, elders is het wisselend bewolkt. In de namiddag beperken de buien zich vooral nog tot het oosten van het land. Boven de taalgrens blijft het wel overwegend droog. De maxima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 7 graden aan zee met overal een matig waaiende wind.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De sneeuw zal trouwens niet enkel beperkt blijven tot de hogergelegen gebieden. Want tijdens de nacht van zondag op maandag wordt het betrokken met in het tweede deel van de nacht geleidelijk neerslag vanaf het westen in de vorm van regen of smeltende sneeuw in Laag- en Midden-België, en meestal in de vorm van sneeuw op de Ardense hoogten (met een paar centimeter verse sneeuw).

Regenachtig begin van de week

Maandag trekt een actieve neerslagzone over ons land met in het oosten smeltende sneeuw. De temperaturen schommelen van ongeveer 0 graden in in de Hoge Venen tot 7 graden in het westen bij een strakke wind.

Dinsdag wordt het koud en overwegend wisselend bewolkt. In de Ardennen is het meestal zwaarbewolkt en is er nog wat lichte sneeuwval mogelijk. Ook aan de kust zijn er nog wat buitejes mogelijk, elders zou het droog blijven. De maxima schommelen rond -1 graad in de Hoge Ardennen, rond 4 graden in het centrum en 6 graden aan zee bij een zwakke tot matige wind.

Woensdagochtend vriest het op de meeste plaatsen en zijn er eerst mooie opklaringen maar in de Ardennen ook aanvriezende mist. Later neemt de bewolking toe maar blijft het overwegend droog. De maxima schommelen rond 5 graden.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer