Chris Bosseloo

Gouverneur van Oost-Vlaanderen gaat samenzitten met andere gouverneurs en minister over toekomst  reddingshondenteams

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, wil samen met de gouverneurs van andere provincies en de minister van Binnenlandse Zaken de toekomst van de reddingshondenteams bespreken. De overeenkomst tussen de federale regering en de reddingshondenteams loopt nog tot eind 2024, maar daarna is het nog onduidelijk hoe het verder moet. "En dat is zorgwekkend", luidt het.

Zaterdagmiddag was de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter (Open VLD) op bezoek bij de reddingshondenteams waar ze een demonstratie kreeg over de werking. De overeenkomst tussen de federale regering en de reddingshondenteams loopt nog tot eind 2024, maar daarna is het onduidelijk hoe het verder moet. "Dat baart ons zorgen en we willen niet dat hulpverlening in het gedrang komt", luidt het.

"We hebben een demonstratie georganiseerd voor de gouverneur omdat onze toekomst onzeker is op dit ogenblik", zegt Marc Bogaert, coördinator van het Rescue Dog Belgium-team. "We hebben nog tot eind volgend jaar, net daarom willen we vandaag aankaarten dat de hulpverlening in het gedrang komt als er geen concrete oplossing is."

De reddingshondenteams hebben volgens Bogaert in 2023 tien interventies gedaan in Vlaanderen. "Een bewijs dat deze vorm van hulpverlening broodnodig is. Onze honden worden ingeschakeld om slachtoffers te vinden na rampen zoals ontploffingen of instortingen. Zo waren we enkele weken terug ook actief bij de ontploffing in Ruddervoorde", vertelt Bogaert.

Samenzitten over de zorgen van de reddingshondenteams

Gouverneur Van Cauter erkent de noodzaak van deze soort hulpverlening en wil de vraag  bespreken met andere gouverneurs en de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden. "Het zou betreurenswaardig zijn om alle inspanningen van zowel begeleiders als hun honden te laten verloren gaan. Ik ga ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. Het is erg belangrijk dat we in de toekomst de hulpverlening met de honden optimaal kunnen houden", besluit Van Cauter.    

Meest gelezen