© AP

Noord-Korea stuurt troepen naar grens met Zuid-Korea om wachtposten opnieuw op te bouwen

Noord-Korea heeft troepen naar de grens met Zuid-Korea gestuurd om er wachtposten opnieuw op te bouwen. Dat zegt het Zuid-Koreaanse leger. Die wachtposten waren ontmanteld in het kader van een akkoord tussen beide landen in 2018.

jvh
Bron: BELGA

Volgens het Zuid-Koreaanse leger stuurde Noord-Korea onlangs gewapende militairen en materiaal om die wachtposten weer op te bouwen. Het zou gaan om elf posten. Op een foto van het Zuid-Koreaanse leger zijn vier Noord-Koreaanse soldaten te zien die een houten wachtpost opbouwen in de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen.

Als reactie op de lancering van de eerste Noord-Koreaanse spionagesatelliet vorige week, schortte Zuid-Korea dat akkoord gedeeltelijk op. Noord-Korea liet die militaire overeenkomst volledig vallen, en waarschuwde er nooit nog aan gebonden te zijn. Die overeenkomst was bedoeld om de spanningen langs de streng beveiligde inter-Koreaanse grens te verminderen, met name door bufferzones te creëren.

Zuid-Korea is gealarmeerd door de versnelde ontwikkeling van wapenprogramma’s van Noord-Korea. Het land zegt “observatie- en verkenningsmiddelen” te hebben ingezet aan de grens. Noord-Korea wil dan weer “krachtigere strijdkrachten en militair materiaal van een nieuw type in de regio” inzetten.

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer